Kauza padesátimilionové pokuty za kartel pekáren se vrací soudům, rozhodl ÚS

ČTK ČTK
17. 2. 2016 16:35
Soudy mají znovu posoudit, zda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže při zajišťování důkazů u kartelu pekařů před více než deseti lety postupoval v souladu s právem, rozhodl dnes Ústavní soud. Delta pekárny, OK REST a Penam se podle antimonopolního úřadu domlouvaly na zdražení pečiva, chleba a cukrářského pečiva pro své odběratele. Důkazy ale úřad zajišťoval zejména při přepadovém šetření v sídlech firem a ty nyní nebude moci použít.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ahold Slovakia

Brno - Soudy mají znovu posoudit, zda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) při zajišťování důkazů u kartelu pekařů před více než deseti lety postupoval v souladu s právem. Rozhodl o tom dnes Ústavní soud.

Případ více než padesátimilionové pokuty pro Delta pekárny, OK REST a Penam se vrací před Krajský soud v Brně.

Dnešní nález Ústavního soudu bude mít zřejmě obecnější platnost, protože soudy dosud přiměřenost postupu ÚOHS při přepadových kontrolách neposuzovaly.

Ústavní soud při dnešním nálezu vycházel z rozsudku Evropského soudu pro lidská práva z roku 2014, který se týkal stejného případu.

Podle soudce zpravodaje Tomáše Lichovníka je povinností státu zajistit následnou soudní kontrolu přiměřenosti a nezbytnosti místního šetření. Právě tomu české správní soudy zatím nedostály a musí to napravit. Jaký bude mít dnešní nález dopad na činnost ÚOHS, není jasné. Podle Pavla Dejla, který dnes zastupoval Delta pekárny, ÚOHS bude muset mít k dispozici před zahájením přepadového šetření aspoň základní důkazy o kartelu.

"Úřad bude muset před správními soudy obhájit, že je důvod, aby kontrolu provedl tím způsobem, jak ji prováděl," uvedl Dejl. Dosud podle něj chyběla jakákoliv soudní kontrola. "To co musí dělat policie, musí udělat i úřad, protože zásah do soukromí je obdobný," řekl Dejl. Úředníci při přepadových kontrolách například kontrolují e-maily zaměstnanců firem.

Evropský soud pro lidská práva v říjnu 2014 uznal stížnost společnosti Delta Pekárny, že české úřady inspekcí v jejích kancelářích před více než deseti lety bez soudního povolení porušily Evropskou úmluvu o ochraně lidských práv. Odborníci od té doby vedli spory o tom, jaký dopad bude rozsudek soudu mít na jednotlivé případy, které ÚOHS vyšetřuje. Většinu důkazů o kartelech totiž ÚOHS zajišťuje právě při předem neohlášených šetřeních v sídlech firem. ÚOHS následně na několik měsíců svoje přepadová šetření přerušil, pak se k nim ale vrátil s tím, že podle analýzy, kterou si udělal, v těchto vyšetřováních může pokračovat.

Samotný kartel pekárenských firem z roku 2003 má na stole Krajský soud v Brně. Už dřív se na něj se žalobami proti odůvodnění pokuty obrátily firmy, dnes se tedy věc ke stejnému soudu vrací i podle nálezu Ústavního soudu. Krajský soud v minulosti existenci kartelu potvrdil, ÚOHS ale musel znovu vypočítat pokuty. Delta pekárny nakonec dostaly 24,8 milionu, OK REST 14,8 milionu a PENAM 13,2 milionu korun.

Podle ÚOHS se firmy nejpozději od září 2003 domlouvaly na zdražení pečiva, chleba a cukrářského pečiva pro své odběratele. Poté jim rozeslaly oznámení o zvýšení cen uvedených výrobků. Kvůli svému záměru udržovaly kontakty a vyměňovaly si informace, aby sladily postup při vyjednávání s odběrateli, to vše nejméně do 12. listopadu 2003. Důkazy ale ÚOHS zajišťoval zejména při přepadovém šetření v sídlech firem a ty nyní nebude moci použít.

Úřad v tomto případě poprvé pravomocně rozhodl už v roce 2005, kdy uložil pokuty v souhrnné výši 120 milionů korun. Od té doby bylo rozhodnutí projednáváno správními soudy, které postupně potvrdily rozhodnutí v části týkající se existence kartelu, ale zrušily uložené sankce. Důvodem byl zejména odlišný názor na způsob výpočtu pokuty.

 

Právě se děje

Další zprávy