Kaufland vyřadil z nabídky výrobky Madety. Spor je o ceny

Kateřina Šefrová Kateřina Šefrová, Michal Šenk
18. 7. 2015 19:59
I když je mléka nyní nadbytek a jeho cena se snižuje, Madeta podle Kauflandu požadovala razantní navýšení cen svých mléčných výrobků.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Rasch/Economia

Praha - Mléko, pomazánkové máslo nebo jogurty vyrobené firmou Madeta zmizí z pultů supermarketů Kaufland. Diskontní řetězec omezil mléčné výrobky z jižních Čech.

Důvodem je cena, za kterou Kaufland od Madety vykupuje. Podle České televize v nabídce zůstane pouze niva, romadur a Lipánek.

"Madeta by ráda pokračovala s Kauflandem, ale nemůže. Nejsme za tak nízké ceny schopni výrobky dodávat. Doufáme, že v budoucnu dojde k přehodnocení cenové politiky," potvrzuje předseda představenstva a generální ředitel Madety Milan Teplý.

Česká republika i celá Evropa se posledních několika měsících topí v přebytku mléka, což má za následek pokles jeho ceny. A podle Kauflandu se snižují náklady na výrobu mléčných produktů.

"Se společností Madeta jsme jednali stejně jako s ostatními dodavateli mléčných výrobků o snížení cen v souvislosti s cenovým pádem hlavní výrobní suroviny," vysvětluje důvody omezení prodeje zboží Madety tiskový mluvčí Kauflandu Michael Šperl.

Podle jeho slov Madeta na požadavky řetězce reagovala zcela opačným směrem. "V této situaci požadovala razantní navýšení cen svých mléčných výrobků," dodává.

Zemědělci i mlékárny museli v poslední době kvůli přebytku až o pětinu snížit výkupní cenu. Svůj podíl na tom mělo Rusko, které loni v srpnu zakázalo dovoz mléčných výrobků ze zemí EU. Čeští mlékaři na tom podle údajů ministerstva zemědělství dosud tratí zhruba 200 milionů korun.

Na jaře také skončilo po desítkách let nařízení Evropské unie, jež doposud určovalo, kolik mléka smí jednotlivé země vyprodukovat. Některé státy tak výrazně zvýšily objem. Kvůli tomu třeba právě Madetě přebývá každý den 150 tisíc litrů mléka.

"Ztráta tak významného obchodního partnera (Kaufland - pozn. red.) je jistě bolestivá. Nebudu poskytovat čísla o ztrátách ani brečet. Stejně nám nikdo nepomůže a není na to čas," uvádí k současné situaci Teplý.

Jak chce stát podpořit chovatele dojnic a producenty mléka? Kolik na to má peněz? Čtete v pondělním vydání Hospodářských novin.

 

Právě se děje

Další zprávy