Kauci složila jen hrstka distributorů benzinu

ČTK ČTK
1. 11. 2013 21:00
Někteří prodejci tvrdí, že složení kauce 20 milionů by pro ně bylo likvidační
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Dvacetimilionovou kauci, kterou nařizuje zákon, zatím složilo jen 132 z více než dvou tisíc registrovaných distributorů benzinu. S odkazem na informace Celní správy to v pátek večer uvedla Česká televize. V pátek končí období nutné k získání koncese na prodej pohonných hmot, pro niž je kauce nezbytná.

V září byly zaregistrovány dvě tisícovky prodejců benzinu. Aby tyto firmy mohly v obchodování s pohonnými hmotami pokračovat, musejí získat koncesi. Pokud by podnikaly bez ní, hrozí jim postih do výše kauce.

Vysoká kauce má zabránit účelovému zakládání společností, kvůli kterým stát na krácení daně z přidané hodnoty ročně přichází o pět až osm miliard korun. Prodejci pohonných hmot však tvrdí, že pro některé z nich bude kauce likvidační. Přiměřeností výše kauce se bude zabývat Ústavní soud, na který se kvůli tomuto opatření obrátila skupina senátorů.

V září a říjnu se dovoz benzinu a nafty do Česka z rafinérií v okolních státech výrazně zvýšil. Podle médií za tím stáli podvodní distributoři, kteří chtěli před zpřísněním podmínek prodat bez zaplacení DPH co největší množství dovezeného benzinu.

 

Právě se děje

Další zprávy