Dvacetimilionová kauce za benzin? Ústavní soud nařídil změnu

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 26. 5. 2014 12:26
Kauce jako taková je podle soudců racionální, důvodem zásahu je paušálně stanovená výše. Zákonodárci mají čas na změnu legislativy.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: CCS

Brno - Ústavní soud (ÚS) dnes zrušil zákonné ustanovení, jež od října loňského roku zavedlo dvacetimilionovou kauci pro distributory pohonných hmot. Nález ale vstoupí v platnost až 30. června 2015, do té doby mají zákonodárci čas, aby upravili problematiku jinak.

Kauce jako taková je podle soudců racionální, důvodem zásahu je paušálně stanovená výše. Kauce by prý měla být odstupňována, aby zohledňovala situaci menších distributorů. Návrh na zrušení části zákona o pohonných hmotách a čerpacích stanicích podalo 18 senátorů z různých stran.

Zrušená část zákona konkrétně říká, že distributor pohonných hmot je povinen poskytnout kauci 20 milionů korun na účet celního úřadu. V navazující části, kterou soud ponechal v platnosti, zákon upravuje použití kauce po zrušení nebo zániku distributorovy registrace.

Jiná řešení

Podle senátorů kauce diskriminují část podnikatelů, vytvářejí překážku pro vstup do odvětví, likvidují menší firmy a zasahují do práva podnikat i do majetkových práv. Kauce "zabodovala" také v anketě Absurdita roku, kde získala jednu z anticen.

Novela zákona měla podle svých zastánců zabránit podvodům, zejména praktikám, při nichž se pohonné hmoty přeprodávají v řetězci účelově založených firem. Daňové úniky na pohonných hmotách se před zavedením kaucí ročně odhadovaly na pět až osm miliard korun.

Mezi kritiky novely patřily malé distribuční společnosti, Hospodářská komora nebo Asociace malých a středních podnikatelů.

"Jsem spokojen, i když se jedná tak trochu o Pyrrhovo vítězství. Mezitím už řada i poctivých distributorů zkrachovala," reaguje na rozhodnutí Ústavního soudu Ivan Indráček ze Společenství čerpacích stanic. Zároveň v boji proti daňovým podvodům navrhuje jiná řešení.

"Buď se ministrovi Babišovi podaří vyjednat v Bruselu výjimku na zavedení takzvané Reverse-charge, nebo se přijmou podobná opatření, jako jsou například v Estonsku. Tam kauci platí pouze dovozci pohonných hmot do země, a to ve výši milion eur, a další obchodníci buď vůbec žádnou, pokud jde o subjekty daňové správě dříve známé, případně 100 000 eur," říká Indráček.

Velcí hráči: kauce fungují dobře 

Naopak zastáncem zachování kauce pro distributory je Česká asociace petrolejářského průmyslu, která sdružuje velké distributory. "Zatím nemáme jasné stanovisko na to, jak dále postupovat. To, že zavedení kaucí smysl mělo, ale nezpochybnil ani Ústavní soud a v praxi se již projevilo, že daňových úniků je podstatně méně," řekl Aktuálně.cz Jan Mikulec, výkonný ředitel asociace.

Počet distributorů podle nedávného vyjádření daňové správy klesl po zavedení kaucí asi na desetinu. Zákon zavedl také další opatření, zejména povinnou koncesi a podmínku bezdlužnosti vůči státu. Řetězce bílých koní se prý podařilo omezit, objevily se však nové způsoby daňových úniků.

Pro upřesnění: Distributorem není samotný provozovatel čerpací stanice. Novela se jej netýká ani tehdy, když například vlastní či pronajatou cisternou sám zásobuje své čerpací stanice. Distributorem je taková firma, která přeprodává pohonné látky dalšímu subjektu.

 

Právě se děje

Další zprávy