Karlovarský hotel Thermal čeká rekonstrukce, stát chce dát 400 milionů

ČTK ČTK
Aktualizováno 26. 1. 2016 12:50
Stát chystá celkovou rekonstrukci hotelu za zhruba 400 milionů korun. Dvouletá akce by měla začít letos za provozu. V první fázi by se neměla týkat nyní zavřeného venkovního bazénu nad hotelem, který byl kvůli velmi špatnému technickému stavu před rokem uzavřen a z nějž na přelomu roku byla i vypuštěna voda.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Karlovy Vary - Ministerstvo financí zvýší základní jmění karlovarského hotelu Thermal o 300 milionů korun. Chystá totiž celkovou rekonstrukci hotelu za zhruba 400 milionů korun. O provozování nyní zavřeného venkovního bazénu chce hotel nejprve jednat s městem a krajem, řekl dnes zastupitelům Karlových Varů člen představenstva provozovatelské společnosti Thermal-F Adam Vojtěch.

Podle Vojtěcha by měla začít dvouletá rekonstrukce hotelu letos a opravovat se bude za provozu. "Hotel musí být v provozu, i když by bylo jednodušší jej na čas zavřít. Ale máme ještě nějaké půjčky, které musíme splácet, a provoz tak musí být zachován," řekl Vojtěch. Jak dodal, rekonstrukce se nesmí dotknout Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Ministerstvo financí se podle Vojtěcha rozhodlo, že hotel Thermal bude dál provozovat a vlastnit. "Neplánuje se privatizace. Vzhledem ke stavu hotelu jsme dospěli k tomu, že je třeba provést zásadní rekonstrukci, což ministerstvo financí podpořilo finančně," dodal.

Plán ministerstva dál spravovat lázeňský hotel dnes kritizoval opoziční zastupitel Jiří Kotek (ALTERNATIVA), podle nějž by stát neměl podnikat v hotelnictví. "Za dva roky bude na ministerstvu sedět někdo jiný a řekne, že se bude Thermal privatizovat. Je pak otázkou, jestli se vynaložené investice státu vrátí," obává se Kotek.

Podle něj by bylo vhodnější hotel prodat například hotelovému řetězci. Vojtěch ale připomněl, že při prodeji by bylo velmi komplikované zavázat nové majitele k tomu, aby Thermal byl dál srdcem filmového festivalu.

Rekonstrukce by se ale v první fázi neměla týkat nyní zavřeného venkovního bazénu nad hotelem. Ten byl kvůli velmi špatnému technickému stavu před rokem uzavřen a na přelomu roku z něj byla i vypuštěna voda. Podle Vojtěcha by byla optimální varianta, pokud by se o financování ztrátového provozu bazénu podělil hotel s městem, případně krajem.

Primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (KOA) dnes řekl, že by město bylo ochotno jednat o podílu na provozování bazénu. "Druhou věcí je ale investice do opravy. Nyní není možné přijmout žádné další závazky, které by zatížily městský rozpočet," řekl Kulhánek.

Hotel Thermal se stejně jako další hotely v lázeňském městě potýká s ekonomickými problémy, které způsobil až 50procentní pokles počtu ruských klientů. Díky úsporným opatřením se ale hotelu podařilo i v loňském roce skončit v mírném zisku, řekl Vojtěch. Čísla ale neuvedl.

V roce 2014 společnost Thermal-F hospodařila se ziskem 10,8 milionu před zdaněním, o rok dříve to bylo 9,2 milionu. Tehdy ale ještě vedl hotel jako ředitel Josef Pavel. Ten nedávno upozornil na horšící se hospodaření hotelu a také na propouštění zaměstnanců.

Podle Vojtěcha skutečně v poslední době ubylo zaměstnanců z 220 na zhruba 180. Jak řekl, některým skončily smlouvy, ale na některých úsecích byla přezaměstnanost. Hotel podle něj nepropouštěl kvůli špatným hospodářským výsledkům. Vojtěch také popřel informaci, že část zaměstnanců dostávala jen 65 procent platu, i když je to v hotelnictví mimo sezonu běžné.

 

Právě se děje

Další zprávy