Karel Gott žaluje stát. Chce odškodnění kvůli daním

3. 4. 2014 10:45
Zlatý slavík Karel Gott chce po státu nahradit škodu, kterou mu způsobil neoprávněným doměřením daní.
Slavnostní premiéra dokumentu Fenomén Gott
Slavnostní premiéra dokumentu Fenomén Gott | Foto: Jiří Herman/www.hermina.cz

Praha – Zpěvák Karel Gott chce po státu nahradit škodu, kterou mu způsobil neoprávněným doměřením daní. Finanční úředníci mu před lety vyměřili několikamilionové doplatky, které však později soudy zrušily. Gott nyní podal žalobu na ministerstvo financí, v níž požaduje proplatit 1,3 milionu korun za související výdaje.

"Stát s Karlem Gottem prohrál spor a on se domáhá náhrady škody, která mu byla způsobena,“ říká Gottův ekonomický poradce Pavel Krist. Žalobu začal ve středu projednávat pražský obvodní soud, rozhodnout by o ní měl ještě během dubna.

Spor začal na počátku tisíciletí, kdy finanční úřad rozhodl, že Gott musí zpětně doplatit daně za osm let. O jakou částku přesně šlo, zpěvák neprozradil. U soudu namítal, že úředníci pochybili – dodatečně změnili výklad zákona, podle kterého doplatek vyměřili. Jeho argumenty nakonec uznal v roce 2007 i Nejvyšší správní soud.

Odškodné, které zpěvák požaduje, má pokrýt jeho náklady za zastupování v celém řízení či soudní poplatky. Podle Krista jde zpěvákovi jen o princip.

"Dlouhá léta složitě dokazoval, že neprávem musel uhradit významnou částku. Kdyby mu přišla oficiální omluva, k žádosti o náhradu škody by nedošlo," říká.

Čtěte více v dnešních Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy