Kapky jako časomíra. Rozhlas po 18 letech změnil časové znamení, upozorňuje na problémy s vodou

ČTK ČTK
19. 6. 2017 10:14
Posluchači Českého rozhlasu uslyší v rámci Týdne vody informace například o tom, jaké škody působí sucho a proč voda není samozřejmost.
Propagační materiálu Českého rozhlasu. Ilustrační snímek.
Propagační materiálu Českého rozhlasu. Ilustrační snímek. | Foto: Český rozhlas

Praha - Český rozhlas (ČRo) pro dnešek změnil časové znamení z tradičního pípání na zvuk kapající vody. Tato první změna po 18 letech má upozornit na začínající projekt Týden vody, který posluchačům ve dnech od 19. do 25. června nabídne nová fakta o konci vodního blahobytu v Česku.

"Je dobře, že Český rozhlas otevírá toto téma a přinese nové a často i překvapivé pohledy na zdánlivě obyčejnou pitnou vodu. Většina z nás ji považuje za samozřejmou, a tak k ní i přistupujeme. Nedostatek pitné vody se však řadí mezi celosvětová rizika," uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Posluchači Českého rozhlasu uslyší v rámci Týdne vody například informace o tom, jaké škody už nyní sucho působí některým zemědělcům, lesníkům i domácnostem. Posluchači se dozvědí i o virtuální vodě, která se ukrývá za většinou věcí, které denně používají.

Týden vody vyvrcholí v neděli 25. června mimořádnou akcí na přehradě Švihov na Želivce. Na jediný den Povodí Vltavy zpřístupní uzavřená ochranná pásma vodního zdroje, z nějž čerpá vodu Praha a další oblasti, celkem 1,5 milionu lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy