Kapitálovou restrukturalizaci NWR schválil i newyorský soud

ČTK ČTK
Aktualizováno 10. 9. 2014 11:31
NWR teď může proces restrukturalizace dokončit. Předpokládá, že se tak stane v říjnu.
ilustrační foto (Důl Paskov)
ilustrační foto (Důl Paskov) | Foto: NWR

New York/Praha - Kapitálovou restrukturalizaci těžařské společnosti New World Resources (NWR), které patří i černouhelná OKD, schválil po londýnském soudu i soud v New Yorku. Snížení nominálního zadlužení z 825 milionů eur (asi 23 miliard Kč) na 500 milionů eur (zhruba 14 miliard Kč) a vydání nových akcií už na konci srpna schválili věřitelé firmy a minulý týden i soud v Londýně. NWR tak může proces restrukturalizace dokončit a předpokládá, že se tak stane v říjnu.

"Schválení newyorským soudem je další důležitý krok k dokončení kapitálové restrukturalizace. Předpokládáme, že proces bude dokončen v první polovině října," řekl ČTK ředitel vnějších vztahů společnosti Petr Jonák. Ten se domnívá, že NWR souhlasem všech svých věřitelů a obou soudů splnila všechny nutné podmínky restrukturalizace.

"Dneškem tak zahajujeme proces vedoucí k úpisu více než pěti miliard nových akcií, z kterých NWR získá 118 milionů eur. Spolu s dalšími zdroji kapitálu od některých věřitelů získá NWR na konci procesu 185 milionů eur, tedy více než pět miliard korun," uvedl Jonák. Podle něj se zároveň podstatně sníží zadlužení společnosti a odsune se splatnost dluhů.

Celý proces pak bude v říjnu zakončen právě úpisem nových akcií. "Zároveň se na úrovni OKD zcela soustředíme na dokončení restrukturalizace našich provozů tak, aby firma byla konkurenceschopná i při dnešních cenách uhlí," dodal Jonák.

NWR trápí levné uhlí

NWR se dlouhodobě potýká s nízkými cenami uhlí. V tomto čtvrtletí firma prodává koksovatelné uhlí za 85 eur za tunu, což je sice o procento více než ve druhém čtvrtletí, meziročně to je ale pokles o šest procent.

Podle sdělení společnosti ze začátku července NWR ve druhém čtvrtletí meziročně mírně zvýšila produkci uhlí, ale jeho prodej o 16 procent klesl. V letošním prvním pololetí firma snížila ztrátu na 57 milionů eur (1,6 miliardy Kč) z 396 milionů eur před rokem.

NWR patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, kterou v červenci opustil podnikatel Zdeněk Bakala. NWR včetně OKD a 44 tisíc bytů na Ostravsku ale zůstává ve společném vlastnictví Bakaly a BXR.

Poznámka: Spolumajitel NWR Zdeněk Bakala vlastní i společnost Economia, která vydává online deník Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy