Velký bratr chce prozkoumat mobil, sleduje vás přes vysavač i pilulku. Projděte si nominace na cenu

Iva Špačková Iva Špačková
13. 2. 2018 6:30
Pilulka, která nahlásí, že ji pacient spolkl. Vysavač, který šmíruje byt. Nebo podmínka nechat si prolustrovat mobil, pokud chcete půjčku od banky. To jsou jedni z kandidátů na Cenu Velkého bratra pro firmy, lidi či úřady za aktivity, kterými se snaží proniknout do soukromí lidí a využít informace z jejich života k vlastním účelům. Víme, kdo se probojoval do užšího výběru.
Foto: Isifa/Thinkstock

Šmírovací pilulka

Americký úřad pro potraviny a léčiva se dostal do seznamu kandidátů kvůli schválení první digitální pilulky. Ta sama nahlásí, že byla pozřena. Pacient musí mít na těle speciální náplast se senzorem, který okamžik pozření pilulky zaznamená a pošle přes mobilní aplikaci ošetřujícímu lékaři.

Lék je určen pro lidi se schizofrenií, maniodepresivní psychózou či depresí. List The New York Times hovoří o "Velkém bratrovi v medicíně".

Tento "mikrodozorce" však může podle listu ušetřit americkému zdravotnictví až sto miliard ročně. Stav pacientů, kteří neberou řádně své léky, se totiž zhoršuje, stojí další nemalé peníze a často si vyžádá nákladnou hospitalizaci.

 

Právě se děje

Další zprávy