Velký bratr chce prozkoumat mobil, sleduje vás přes vysavač i pilulku. Projděte si nominace na cenu

Iva Špačková Iva Špačková
13. 2. 2018 6:30
Pilulka, která nahlásí, že ji pacient spolkl. Vysavač, který šmíruje byt. Nebo podmínka nechat si prolustrovat mobil, pokud chcete půjčku od banky. To jsou jedni z kandidátů na Cenu Velkého bratra pro firmy, lidi či úřady za aktivity, kterými se snaží proniknout do soukromí lidí a využít informace z jejich života k vlastním účelům. Víme, kdo se probojoval do užšího výběru.
Možná jsou obavy o bezpečnost olymiády oprávněné. Tento muž s třiceticentimetrovým nožem si vzal 18. června jako rukojmí ženu v autobuse číslo 20 ve městě Guiyang, provincie Guizhou na jihovýchodě Číny. Žádal zbraně, munici a peníze. Policie jej zastřelila, žena vyvázla.
Možná jsou obavy o bezpečnost olymiády oprávněné. Tento muž s třiceticentimetrovým nožem si vzal 18. června jako rukojmí ženu v autobuse číslo 20 ve městě Guiyang, provincie Guizhou na jihovýchodě Číny. Žádal zbraně, munici a peníze. Policie jej zastřelila, žena vyvázla. | Foto: Reuters

Čína – šmírování občanů

Nominaci získala za masivní zásahy do soukromí občanů, které počítají s enormním rozšířením technologií rozpoznávajících tváře lidí a skórováním Číňanů.

1) Kamerové sledování: Čína chce plošně rozmístit kamery s takzvaným systémem Face Recogniton, který dokáže identifikovat jednotlivé lidi. Software dokáže odhadnout věk, pohlaví i etnickou skupinu sledované osoby a podle obličeje ji dokáže propojit s daty v centrálním registru občanů. Do tří let by mělo být nainstalováno 400 milionů nových kamer. Ve veřejném prostoru se tak lidé nebudou moci schovat.

Některé případy umístění nových technologií jsou zcela absurdní. Je to případ kamer nainstalovaných na veřejných záchodech v Pekingu, které mají odhalit zloděje toaletního papíru.

2) Skórování: Vládní program Internet plus má fungovat od roku 2020 a počítá s tím, že občané budou sbírat body za chování ve společenské, komerční, politické nebo právní sféře podle zvláštního algoritmu. Podrobnosti programu zatím nejsou známy. Peking pouze potvrdil, že dobré chování bude odměňovat a špatné trestat.

Již dnes funguje v Číně soukromý skórovací systém Sezam Credit, do něhož je zapojeno cca 200 milionů občanů. Podle výše kreditu lze například získat výhodnější půjčky, ale například i snadnější přístup k vízům a cestování. Předpokládá se, že tento systém je jakýmsi pilotním programem pro zavedení vládního skórování.

Stanovení kreditu probíhá i na základě informací o chování a preferencích (například nákupních) a mezilidských vztazích (například kdo se bude aktivně účastnit společenského života, získá body navíc).

 

Právě se děje

Další zprávy