Velký bratr chce prozkoumat mobil, sleduje vás přes vysavač i pilulku. Projděte si nominace na cenu

Iva Špačková Iva Špačková
13. 2. 2018 6:30
Pilulka, která nahlásí, že ji pacient spolkl. Vysavač, který šmíruje byt. Nebo podmínka nechat si prolustrovat mobil, pokud chcete půjčku od banky. To jsou jedni z kandidátů na Cenu Velkého bratra pro firmy, lidi či úřady za aktivity, kterými se snaží proniknout do soukromí lidí a využít informace z jejich života k vlastním účelům. Víme, kdo se probojoval do užšího výběru.
Equa bank
Equa bank | Foto: Equa bank

Equa bank

Banka se ocitla mezi kandidáty na Cenu Velkého bratra za vyžadování povinného souhlasu s vyžádáním dat TelcoScore od mobilních operátorů v případě, že klient žádá o úvěr. Služba má pomoci dostat se k penězům i mladším zájemcům, kteří za sebou ještě nemají delší platební historii.

TelcoScore je číslo v intervalu 1 až 1000, kterým operátoři (O2, T-Mobile, Vodafone) hodnotí zákazníkovu bonitu a pravděpodobnost, že nebude úvěr schopen včas splácet. Co přesně a jak se hodnotí, jasné není, ale využívají se k tomu telekomunikační data za poslední tři měsíce. Základem jsou data o platební morálce, ale také provozní či lokalizační údaje.

Do hodnocení se tak může započítávat například to, za co, kde a kolik utrácíte, kde trávíte volný čas, zda jezdíte autem, nebo MHD, kam vyrážíte na dovolenou, jaké stránky navštěvujete, v jaké lokalitě bydlíte, zda platíte faktury včas a jaký model mobilu používáte. Skóre je každý den aktualizováno a je dostupné v režimu 7/24, tedy nepřetržitě.

 

Právě se děje

Další zprávy