Velký bratr chce prozkoumat mobil, sleduje vás přes vysavač i pilulku. Projděte si nominace na cenu

Iva Špačková Iva Špačková
13. 2. 2018 6:30
Pilulka, která nahlásí, že ji pacient spolkl. Vysavač, který šmíruje byt. Nebo podmínka nechat si prolustrovat mobil, pokud chcete půjčku od banky. To jsou jedni z kandidátů na Cenu Velkého bratra pro firmy, lidi či úřady za aktivity, kterými se snaží proniknout do soukromí lidí a využít informace z jejich života k vlastním účelům. Víme, kdo se probojoval do užšího výběru.
Foto: Iuridicum Remedium

Big Brother Awards

Soutěž Big Brother Awards (Ceny Velkého bratra) pořádá od roku 2005 nevládní organizace Iuridicum Remedium. Cenu Velkého bratra uděluje firmám, lidem či úřadům, kteří se snaží proniknout do soukromí lidí a špehovat jejich život.

Soutěž je nazvána podle románu George Orwella 1984, ve kterém vládne diktatura Strany, která pomocí neustálého slídění potlačuje jakoukoliv individualitu a tlačí lidi k tomu, aby přestali myslet a dali se dokonale ovládat.

Ceny byly poprvé udělovány ve Velké Británii v roce 1998. V České republice se začaly vyhlašovat o sedm let později,  a to v pěti kategoriích - firemní slídil, úřední slídil, dlouhodobý slídil, výrok Velkého bratra a pozitivní cena Edwarda Snowdena. Ta patří těm, kteří se nějakým způsobem zasadili o snížení míry našeho sledování. 

Třináctý ročník cen udělovaných nevládní organizací Iuridicum Remedium (IuRe) bude mít i tento rok pět kategorií. Podívejte se, kdo se probojoval do užšího výběru.

 

Právě se děje

Další zprávy