Kanceláře zdraží nejvíce v Amsterdamu. Praha je pátá, ukazuje studie

ČTK ČTK
27. 7. 2018 14:59
První ve zdražování kanceláří je Amsterdam, Stuttgart, Stockholm, Mnichov a Praha. Hlavním důvodem růstu nájemného je nedostatek nabídky kanceláří.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Praha - Praha patří mezi pět evropských měst, kde je největší pravděpodobnost růstu cen kancelářských nájmů v příštích dvou letech. První je Amsterdam, následují Stuttgart, Stockholm a Mnichov, Praha je pátá. Vyplývá to ze studie realitní poradenské společnosti JLL, kterou má ČTK k dispozici.

Hlavním důvodem růstu nájemného je nedostatek nabídky kanceláří. Podle údajů sdružení realitních poradenských firem Prague Research Forum (PRF) v Praze ke konci června klesl podíl volných kanceláří meziročně o 1,7 procentního bodu na 6,9 procenta.

Nejvíce prázdných kanceláří bylo v Praze 5 (11,3 procenta) a Praze 3 (8,7 procenta), nejméně v Praze 10 (3,9 procenta) a Praze 6 (4,9 procenta). Celkem bylo v Praze evidováno 236 700 metrů čtverečních volných kanceláří. To zhruba odpovídá rozloze pěti Václavských náměstí.

"Růst nájemného zaznamenáváme u kanceláří na pražském trhu již delší dobu. Tento trend se v posledních letech projevoval hlavně u efektivního nájemného, kdy pronajímatelé postupně snižují objem pobídek, které svým nájemcům spolu s nájemní smlouvou poskytují. Oproti období po krizi v roce 2008 jsme dnes na polovičních až třetinových hodnotách těchto bonusů," uvedl vedoucí oddělení zastupování nájemců JLL Štěpán Šatoplet.

Mezi nejčastější bonusy, které pronajímatelé nájemcům poskytují, patří například částečné odpuštění nájemného, tzv. nájemní prázdniny, příspěvek na vybavení kanceláří nebo garáže a sklady zdarma, případně levněji. Efektivní nájemné je rozdíl mezi nominálním nájemným a těmito bonusy.

Podle vedoucího oceňování nemovitostí v JLL Jána Zibury dosahovaly před dvěma až třemi lety bonusy přibližně sedm měsíců nájemních prázdnin a příspěvek na vybavení až 150 eur (3800 korun) na metr čtvereční.

"Za předpokladu nominálního nájemného 21 eur za metr čtvereční měsíčně a při pětileté nájemní smlouvě by tehdy skutečné nájemné činilo 16,05 eura za metr čtvereční. V dnešní době zkrácením nájemních prázdnin na pět měsíců a snížením příspěvku na vybavení na 100 eur za metr čtvereční by při stejném nominálním nájemném a délce nájmu efektivní nájem činil 17,58 eura za metr čtvereční měsíčně," dodal Zibura.

Podle údajů PRF na konci prvního pololetí vzrostlo nejvyšší nájemné v centru Prahy na 21 až 22 eur (543 až 569 korun) za metr čtvereční měsíčně. Ve vnitřním městě zůstalo na 15 až 16,50 eura (388 až 427 korun), ve vnějším městě na 13,50 až 15 eur (349 až 388 korun).

 

Právě se děje

Další zprávy