Kanada se probouzí z marihuanového snu. Investoři na bublině prodělali miliardy

Ondřej Neufus Ondřej Neufus
13. 10. 2019 18:07
Kanadští investoři se po roce od legalizování marihuany pro rekreační účely probouzí ze sna o snadném zbohatnutí. Během roku klesla hodnota deseti největších tamních producentů konopí o 57 procent, píše list Financial Post.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Legalizace konopí v Kanadě měla v zemi otevřít nové, dosud netušené investiční možnosti. Shodovali se na tom analytici i sami investoři, kteří věřili novým firmám, že dostatečně využijí potenciál odvětví. Po roce od legalizace se ovšem podle kanadského ekonomického deníku Financial Post (FP) sen změnil v noční můru.

Od legalizace užívání marihuany pro rekreační účely v Kanadě uběhne 17. října přesně rok. Během té doby deset největších tamních producentů konopí vygenerovalo svým investorům 57procentní ztrátu hodnoty akcií.

Hodnota samotné společnosti Tilray klesla o více než 14 miliard dolarů (328 miliard korun) z původních 18, firma Aurora Cannabis ztratila 6,8 miliardy dolarů z 13 miliard. Šest z deseti největších producentů konopí během roku přišlo o více než polovinu své hodnoty a například firma CannTrust Holdings z původního osmého místa v žebříčku ze seznamu vypadla.

Hodnota samotné společnosti rostla pouze u jediné firmy - Cronos Group -, přestože cena akcií, stejně jako u všech ostatních producentů, klesla.

"Ještě před samotnou legalizací ceny akcií samotných producentů rostly a slibovaly další masivní zhodnocení," řekl FP Chris Kerlow z investiční skupiny Richardson GMP. To se ovšem nestalo a podle Kerlowa se jen sotvakdy hodnota akcií producentů marihuany vrátí na hodnoty z loňského října.

Krize na obzoru

Podle Kerlowa bylo možné zachytit náznaky marihuanové bubliny již dříve. Během legalizace totiž byla hodnota celého řetězce firem, které v konopném byznysu působily, vyšší než celková hodnota na burze obchodovaných prodejců potravin.

"To nám říkalo, že lidé budou nakupovat konopí více než potraviny, a to se samozřejmě nemohlo stát," dodal Kerlow.

Bezprostředně po legalizaci 17. října začali mít producenti problém uspokojit poptávku zákazníků. Firmám rychle došly zásoby a to znamenalo dvě věci - zpoždění dodávek a zároveň nové a ještě agresivnější plány expanze.

Plány investorů ovšem překazil trh, který se rozvíjel pomaleji, než se čekalo. Lidé věřili, že marihuanu začnou nabízet lékárny, ovšem v současnosti je v celém Ontariu pouze 25 registrovaných prodejců konopí.

Do toho zájem zákazníků uměle snížil i stát, který zakázal reklamy a nařídil konopí prodávat v obalech bez grafických prvků.

Následky krize

Zástupci investičních skupin, které FP oslovil, nyní hledí na americký trh. Ten podle nich slibuje jistější výnos. Kritici investic do konopí nyní tvrdí, že se trh pouze srovnal a že se opět obchodují jen "produkty místo slibů".

S pesimismem ovšem nesouhlasí analytik GMP Robert Fagan, který poukazuje na jednoho z velkých kanadských producentů, firmu Hexo Corp, která v období od února do dubna v loňském roce vydělala 1,2 milionu dolarů, za stejné období v roce 2019 činily příjmy už 15 milionů dolarů.

Stejně tak se odrazila ode dna například firma Supreme Cannabis Company, která v roce 2018 prodělávala až pět milionů dolarů každé čtvrtletí, avšak v současnosti je v černých číslech. Přesto hodnota firmy na trhu od legalizace klesla na polovinu.

Celému odvětví se nevyhnuly ani skandály, které hrály do karet kritikům trhu. Například takzvaný CannTrust scandal, což bylo reklamní video společnosti CannTrust, ve kterém ředitel firmy Peter Aceto stál u místnosti plné konopí. Později vyšlo najevo, že právě této pěstírně chyběla potřebná licence od Kanadské zdravotnické inspekce.

Během následného vyšetřování inspektoři firmě zabavili tisíce kilogramů marihuany a firma sama pozastavila prodej svého zboží, dokud se celá záležitost neprošetří.

Podle Kerlowa tento skandál vrhá na celé odvětví špatné světlo. Poté co CannTrust přišla o některá státní povolení, ztratila hodnota akcií firmy desítky procent a investoři zjistili, jak snadno se dá na marihuaně prodělat.

Celá aféra, která se odehrála během letošního léta, zmírnila již tak slabé očekávání investorů před takzvanou druhou legalizací, která v zemi povolí marihuanu přidávanou do jídla a pití.

Někteří analytici, včetně Grega McLeishe z Mackie Research Capital, nyní obracejí svou pozornost na malé lokální producenty, kteří mají lepší šanci udržet si rovnoměrnou produkci než někteří marihuanoví obři. "Myslím si, že je to pryč," uzavřel McLeish příběh o marihuanové bublině v Kanadě.

 

Právě se děje

Další zprávy