Kampelička Artesa dostala milionovou pokutu, nespolupracovala s policií

Jaroslav Krejčí
Aktualizováno 19. 10. 2016 11:38
Spořitelní družstvo opakovaně neposkytovalo informace orgánům činným v trestním řízení a dalším státním institucím. Artesa taktéž neměla fungující vnitřní kontrolní mechanismy. V minulosti se spekulovalo, že Artesu ovládá trestně stíhaný podnikatel František Savov.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha – Spořitelní družstvo Artesa dostalo pokutu jeden milion korun od České národní banky. Podle regulátora trhu v předešlých letech porušovalo zákon, když nemělo fungující systém vnitřní kontroly a dlouhodobě a opakovaně neposkytovalo informace státním orgánům. Jednalo se zejména o policii a státní zastupitelství.

ČNB ve svém rozhodnutí uvádí hned několik případů, v nichž Artesa porušila zákon. Družstvo však namítá, že šlo jen o zpoždění způsobené velkým množstvím žádostí.

Například v září 2013 tato družstevní záložna podle ČNB odmítla poskytnout informace Městskému státnímu zastupitelství v Praze. Nereagovala ani na urgenci ze strany Policie ČR, přestože povinnost ke spolupráci vyplývala z trestního řádu a také ze zákona o spořitelních a úvěrních družstvech

V roce 2014 dokonce dostala Artesa dvě pokuty od státního zastupitelství v Lounech ve výši 30 a 50 tisíc korun. Ani jednu však poté nezmínila ve své kontrolní zprávě za rok 2014.

Artesa také pochybila, když neposkytla informace Finančnímu analytickému útvaru ministerstva financí. Ten se zabývá závažnými případy praní špinavých peněz či korupce. Za nesplnění informační povinnosti uložilo ministerstvo v roce 2015 záložně pokutu 200 tisíc korun.

V první polovině letošního roku hospodařilo družstvo Artesa s čistým ziskem pět milionů korun a mělo okolo čtyř tisíc klientů. Celková aktiva kampeličky, kterou ovládá společnost Artesa Capital, činila 3,65 miliardy korun.

V minulosti se v souvislosti s Artesou spekulovalo o napojení na podnikatele Františka Savova, který je v Česku stíhán za krácení daní a kvůli žádosti české justice o vydání poslední roky neopouští Velkou Británii.

"Ročně zpracováváme kolem 165 000 žádostí o součinnost, tedy asi 15 000 žádostí měsíčně. Podstatou správního řízení bylo zpoždění při zodpovídání, které se týkalo několika jednotek žádostí. Tyto incidenty představovaly pouze jednotky případů z celkového objemu vyřizovaných žádostí o součinnost. Orgánům státní správy jsme se za vzniklá nedopatření vždy omluvili," uvedlo družstvo Artesa v dnešní reakci.

"Zdůrazňujeme, že veškeré odpovědi byly zpracovány a příslušným orgánům
odeslány. Vyměřenou pokutu jsme uhradili a současně přijali taková opatření,
aby se situace do budoucna již neopakovala," dodalo v prohlášení.

 

Právě se děje

Další zprávy