Nová kalkulačka věku odchodu do důchodu. Zjistěte, za kolik let vás čeká penze

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
10. 10. 2018 12:23
Podle vlády mají Češi strávit v penzi čtvrtinu života. Na nové kalkulačce Aktuálně.cz si spočítejte, kdy budete podle současných pravidel moci skončit s prací a užívat si penze.

Pryč je doba, kdy ženy chodily do důchodu v pětapadesáti letech a muži na prahu šedesátky. Od roku 1995 se věková hranice odchodu do penze pravidelně zvyšuje o pár měsíců. A to až tak, že lidé narození po roce 1971, ať už se jedná o ženy nebo o muže, dosáhnou důchodového věku v pětašedesáti letech.

Zatím jde o strop, který se ale v budoucnu může ještě posunout. O růstu důchodového věku mají totiž rozhodovat budoucí vlády na základě demografických prognóz, které úřady připraví v letech, které končí číslovkou 4 a 9. Tedy už příští rok. Češi mají strávit v penzi čtvrtinu života.

Jaké dokumenty potřebuji

Lidé, kteří se chystají do důchodu v následujícím roce mohou žádost na okresní správu sociálního zabezpečení podat už čtyři měsíce dopředu. Ale pozor: lepší je o důchod požádat až v novém roce. Je to kvůli posunutí redukčních hranic směrem nahoru finančně výhodnější. 

Co všechno musíte k žádosti předložit, se dočtete v Příručce budoucího důchodce, kterou lze stáhnout z internetových stránek České správy sociálního zabezpečení nebo o ní požádejte na jakékoli pobočce sociální správy. 

Jen potřebný věk k přiznání penze nestačí

Věk ale není to jediné, co určuje váš nárok na penzi. Musíte být ještě určité roky pojištěni. Příští rok bude nutné doložit 35 let pojištění, jinak na důchod zapomeňte. Do této doby se ale započítává i takzvaná náhradní doba pojištění. Je to období života, ve kterém jste se věnovali péči o dítě, někteří studiu, jiní byli na vojně nebo se starali o bezmocnou osobu. 

Nikde není psáno, že do penze musíte odejít v den, kdy dosáhnete tabulkového věku. Zaměstnavatel vám výpověď rozhodně dát nemůže. Takže pokud chcete, pracujte dál, důchod se vám díky tomu v budoucnu ještě zvýší.

Pakliže ale už máte práce dost, můžete dokonce odejít do penze předčasně. Až tři roky před řádným termínem. Ale musíte počítat s tím, že se vám kvůli tomu měsíční dávky sníží. 

Jak dlouho se průměrně bere penze v Česku a kolik v průměru lidé dostávají čtěte zde:
Nová čísla o důchodech v Česku: Dva lidé berou přes sto tisíc, penze se prodlužuje

Přehled o počtu odpracovaných let lze získat:

  • jednoduše klasickým dopisem, ze kterého je patrné, že žádáte o výpis evidovaných dob důchodového pojištění. Musí v něm uvést jméno, příjmení, případně rodné příjmení, rodné číslo a  adresu. Lze také poslat už vyplněný tiskopis nazvaný Žádost o zaslání informativního osobního listu důchodového pojištění. Ten si stáhnete na webových stránkách ČSSZ.
  • přes datovou schránku prostřednictvím informačního systému do datové schránky ČSSZ ID: 49kaiq3
  • online prostřednictvím ePortálu ČSSZ na adrese: eportal.cssz.cz, konkrétně služba "Žádost o sestavení informativního osobního listu důchodového pojištění" v elektronické podobě podepsané uznávaným elektronickým podpisem na adresu e-podatelny: [email protected]ému.

Náhradní doby pojištění aneb co se vám započítá do odpracovaných let

Jde o období, v němž člověk sice neodvádí žádné pojistné, přesto se mu doba započítává do let potřebných k získání starobního důchodu. Jde o:

  • Dobu studia na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole v ČR získaná v období před rokem 2010. Započítává se prvních šesti let studia, a to po dosažení věku 18 let. Doba studia od 1. 1. 2010 se už pro budoucí penzi nezapočítává.
  • Dobu evidence u úřadu práce po 31. 12. 1995, pokud člověk pobíral podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci. Jestliže některou z těchto podpor už nepobírá a je dlouhodobě v evidenci úřadu práce, započítají se maximálně tři roky.
  • Dobu vojenské služby v ozbrojených silách ČR (netýká se vojáků z povolání), vykonaná do 30. června 2016.
  • Dobu civilní služby. Dnes již neexistuje, ale těm, kteří ji absolvovali do 31. 12. 2004, se počítá.
  • Dobu péče o dítě do 4 let věku. Dokládá se čestným prohlášením při uplatnění žádosti o důchod.
  • Péči o osoby závislé (ve stupni II, III, i IV) na pomoci jiné osoby. Započítává se od 1. 1. 2007. Náhradní dobou pojištění je též doba péče o osobu mladší 10 let, která je závislá na pomoci jiné osoby ve stupni I (lehká závislost).
  • Dobu trvání dočasné pracovní neschopnosti po skončení výdělečné činnosti. Neschopnost ovšem musela vzniknout v době této výdělečné činnosti, popřípadě v ochranné lhůtě. Podmínkou je, že nešlo o úmysl. Náhradní dobou je i doba karantény a doba trvání podpůrčí doby u dalších dávek nemocenského pojištění.
  • Dobu zařazení osob se zdravotním postižením v teoretické a praktické přípravě pro zaměstnání nebo jiná výdělečná činnost.
  • Pobírání invalidního důchodu pro invaliditu III. stupně.
  • Dobu poskytování zvláštní ochrany a pomoci svědků a dalších osob v souvislosti s trestním řízením, během které nemohou vykonávat výdělečnou činnost.
 

Právě se děje

Další zprávy