Kalanick odchází z představenstva Uberu a prodává všechny akcie

ČTK ČTK
Aktualizováno 24. 12. 2019 19:57
Spoluzakladatel a bývalý šéf alternativní taxislužby Uber Travis Kalanick odchází ke konci roku z jejího představenstva a prodává všechny firemní akcie. Od příštího roku chce začít pracovat v jiném oboru a věnovat se dobročinnosti. Uvedl to v úterý ve firemním sdělení.
Spoluzakladatel a bývalý šéf alternativní taxislužby Uber Travis Kalanick
Spoluzakladatel a bývalý šéf alternativní taxislužby Uber Travis Kalanick | Foto: Reuters

Kalanick byl v roce 2017 po sérii skandálů a velkém tlaku investorů nucen odstoupit z postu generálního ředitele. Nadále ale zůstával členem správní rady společnosti a velký vliv si na Uber udržoval díky držení množství jeho akcií. "Miluji Uber víc než cokoli na světě," nechal se tehdy slyšet.

Firmu nyní 43letý Kalanick spoluzaložil v roce 2009. Jako její šéf byl zprvu velmi úspěšný, ale později dostihly firmu pod jeho vedením skandály od obvinění ze sexuálního obtěžování či videozáznamu Kalanickovy hádky s jedním z řidičů až přes obvinění Uberu z krádeže technologií a špionážní aféry.

Jeho nástupce na postu generálního ředitele Dara Khosrowshahi mu v úterý vyjádřil velké uznání. "Jen málo podnikatelů vybudovalo něco tak solidního, jako se to podařilo Travisi Kalanickovi s Uberem," řekl.

Uber podniká zhruba v 70 zemích včetně České republiky. Firma je v červených číslech. Ve třetím čtvrtletí prohloubila ztrátu meziročně o 18 procent na 1,2 miliardy dolarů (27,6 miliardy Kč). Tržby v uplynulém kvartálu zvýšila o 30 procent na 3,8 miliardy dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy