J&T má výrazný podíl v Unipetrolu, chce dividendy

ČTK ČTK
27. 1. 2014 9:43
J&T a její klienti mají v Unipetrolu dohromady kolem 27 procent, podíl chtějí sjednotit
Foto: Unipetrol

Praha - Finanční skupina J&T a její klienti mají v Unipetrolu dohromady kolem 27 procent, podíl chtějí sjednotit, přičemž za tyto akcionáře by vystupovala J&T. Dnešním Hospodářským novinám to řekl desetiprocentní spoluvlastník J&T Finance Group SE Dušan Palcr.

"Ještě jsme nevymysleli způsob, jak to procesně udělat. Primárně nám ale jde o vyplacení dividend," uvedl Palcr. Cílem je podle Hospodářských novin uplatnit sílu podílu kolem 27 procent na letošní valné hromadě a získat místo v dozorčí radě.

Majoritním vlastníkem Unipetrolu je polská skupina PKN Orlen. Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. Je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Firma patří v Česku k nejvýznamnějším společnostem z hlediska obratu, s jejími akciemi se obchoduje na pražské burze.

Hospodářské noviny píšou, že podle dosud veřejně dostupných údajů drží finanční skupina J&T v Unipetrolu 8,35 procenta. Server Týden.cz v prosinci 2012 uvedl, že J&T ovládá 14,65 procenta akcií, a to prostřednictvím J&T Banky a slovenské Poštové banky.

V loňském roce Unipetrol hospodařil se ztrátou 1,396 miliardy korun po předloňské ztrátě 3,098 miliardy korun. Tržby firmy klesly o sedm procent na 99,415 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy