J&T čeká šetření na Slovensku. Kvůli daňovému ráji na Kypru

ČTK ČTK
16. 6. 2015 15:09
Případ odstartovala slovní přestřelka na sociální síti mezi spolumajitelem skupiny Patrikem Tkáčem a slovenským poslancem Miroslavem Beblavým.
Patrik Tkáč
Patrik Tkáč | Foto: Aktuálně.cz

Bratislava - Finanční skupina J&T, která podniká také v České republice, k sobě upoutala pozornost slovenské finanční správy. Důvodem byla vyjádření finančníka Patrika Tkáče, že J&T klientům pomáhá neplatit daně z kapitálových zisků.

Případ odstartovala slovní přestřelka na sociální síti mezi Tkáčem a slovenským poslancem Miroslavem Beblavým. Opoziční zákonodárce nejprve upozornil, že J&T Banka a slovenská Poštová banka ze skupiny J&T poskytly značný objem úvěrů klientům se sídlem na Kypru. Tato členská země EU je považována za daňový ráj.

"Podle platné legislativy každý Slovák a Čech, který očekává kapitálový zisk vyšší než 200 000 eur a neinvestuje prostřednictvím struktury podobné Kypru, okrádá vlastní rodinu," reagoval Tkáč, podle něhož 95 procent vlastníků kyperských firem, které J&T financuje, jsou čeští a slovenští občané. Jejich firmy prý nemají účty na Kypru, ale v J&T.

J&T Banka má sídlo v České republice a na Slovensku podniká prostřednictvím své pobočky.

Slovenská finanční správa následně reagovala, že případ prověří. "Prezident finanční správy pověřil tým specialistů, aby bezodkladně vykonal v této věci místní šetření. V případě potřeby požádáme Kypr o otevření bilaterální daňové kontroly," citoval list Denník N mluvčí finanční správy Patrícii Macíkovou. Mluvčí dodala, že účelové obcházení daní je předmětem zájmu kontrolorů, kteří jsou speciálně školeni na oblast přeshraničních transakcí.

České Generální finanční ředitelství podle listu z důvodu povinnosti dodržování mlčenlivosti vůči konkrétnímu subjektu neuvedlo, zda ve zmiňovaném případu vykoná podobnou kontrolu.

Slovenská daňová poradkyně Renáta Bláhová na sociální síti Tkáče upozornila, že smlouvu o zamezení dvojího zdanění mohou klienti J&T využívat pouze v případě, že na Kypru skutečně podnikají a nemají tam pouze sídlo. Tkáč reagoval, že cílem transakcí je optimalizovat finanční investice a že klienti skupiny jsou dostatečně ochráněni.

 

Právě se děje

Další zprávy