Jsme v zisku, hlásí další nová banka. Equa bank se daří získávat klienty

Olga Skalková Olga Skalková
18. 4. 2016 9:11
Equa bank hlásí první čtvrtletí v plusu. Dosáhli jsme zisku 21,5 milionu korun, říká její šéf Petr Řehák. Loni ve stejném období měla ztrátu 56,5 milionu korun. Vklady klientů přesáhly 36 miliard korun a účet u banky má téměř 200 tisíc klientů.
Foto: Jakub Plíhal

Praha - Equa bank, jedna ze tří nízkonákladových bank, které na český trh vstoupily v roce 2011, se letos zbavuje nálepky ztrátové firmy. První čtvrtletí banka ukončila s čistým ziskem 21,5 milionu korun, uvádí její šéf Petr Řehák. Loni ve stejném období měla ztrátu 56,5 milionu korun.

"Hospodaříme se ziskem již pět měsíců v řadě, tedy od loňského listopadu. Stejně tak jako v letošním prvním čtvrtletí očekáváme ziskové hospodaření také za celý letošní rok," říká Řehák.

Za loňský rok banka skončila ještě ve ztrátě, ta ale před zdaněním meziročně klesla o polovinu. Předloni banka prodělala 359 milionů korun.

"Podařilo se nám dosáhnout postupného růstu výnosů, které teď převýšily relativně stabilní výši nákladů. Každý rok získáváme zhruba 60 tisíc nových klientů. Mnohem důležitější ale je, že více než 70 procent z nich aktivně využívá naše služby a produkty," vysvětluje šéf banky hlavní zdroje zisku.

Za klíč k úspěchu obchodního modelu banky Řehák označil vyvážený poměr vkladů a úvěrů. Bilanční suma banky ke konci března se meziročně zvýšila o 31 procent na 40,3 miliardy korun.

Stejným tempem rostly i úvěry a vklady. Domácnostem a firmám Equa rozpůjčovala celkem 28,5 miliardy korun. Vklady klientů přesáhly 36 miliard korun. Počet klientů vzrostl o polovinu na 197 tisíc.

Podrobnosti čtěte v Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy