Jízdenkové automaty v pražské MHD čeká obměna za 165 milionů

ČTK ČTK
19. 8. 2015 10:55
Pražský dopravní podnik vypsal zakázku na modernizaci a obměnu přístrojů během sedmi let.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: DPP

Praha - Cestujícím v pražské hromadné dopravě by v budoucnu měly sloužit nové jízdenkové a informační automaty. Pražský dopravní podnik vypsal zakázku za zhruba 165 milionů korun, v rámci které chce v průběhu sedmi let zmodernizovat a obměnit přístroje na výdej jízdenek. Vyplývá to ze zadávací dokumentace k zakázce. Zájemci se do soutěže mohou hlásit do poloviny září.

Nové automaty budou přijímat mince, bankovky a platební karty. Budou kompatibilní s kartami opencard, případně s jiným druhem karet, které Praha v budoucnu místo opencard zavede. Karta opencard, která stála více než 1,7 miliardy korun, podle vedení města zhruba do dvou let skončí.

Kromě výdeje jízdenek budou automaty sloužit jako informační kiosky. Cestující bude moci na dotykovém displeji vyhledat informace o spojení, v případě potřeby najde jakoukoli zastávku nebo adresu. K dispozici budou mapy a schémata pražské integrované dopravy. Vše bude možné vytisknout.

Kromě češtiny budou informace v angličtině, němčině a ruštině s možností doinstalovat čínštinu. Přístroje budou odolné vůči povětrnostním podmínkám i proti případnému útoku vandalů, píše se v podmínkách soutěže.

 

Právě se děje

Další zprávy