Jihokorejské firmy porušily sankce OSN. Před rokem vyvezly desítky tisíc tun uhlí z KLDR

ČTK ČTK
10. 8. 2018 10:11
Jihokorejské firmy porušily sankce OSN, když z KLDR dovezly 35 tisíc tun uhlí v hodnotě 130 milionů korun. Vláda řeší, jak zabavit 14 lodí, které uhlí dopravily.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Soul - Tři jihokorejské firmy během loňského roku navzdory sankcím OSN dovezly uhlí z KLDR a vydávaly je za ruskou produkci. Uvedl to dnes jihokorejský celní úřad.

Soul zkoumal devět případů potenciálního dovozu severokorejského uhlí, které by byly v rozporu s usnesením Rady bezpečnosti OSN z loňského srpna. Usnesení mělo zajistit, že režim diktátora Kim Čong-una ztratí zdroj deviz nutný k rozvoji svých zbrojních programů.

Celní úřad zmíněné tři společnosti nejmenoval. Uvedl jen, že jde o dovoz asi 35 000 tun uhlí v hodnotě 6,6 miliardy wonů (130 milionů korun) v období od dubna do října 2017.

Úřad oznámil, že bude požadovat obvinění podniků i jednotlivců, kteří se podíleli na porušení celního předpisů a padělání dokladů. Vláda také prověřuje možnosti, jak zakázat vstup nebo zabavit 14 lodí, které uhlí dopravily.

Rada bezpečnosti OSN zakázala v Severní Koreji nakupovat uhlí, železo, železnou rudu, olovo, olověné rudy a plody moře s cílem o třetinu snížit roční příjmy z exportu dosahující tří miliard dolarů (asi 66 miliard korun) ročně. Současně stanovila strop na dovoz ropy a ropných výrobků, uvedla agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy