Firma Accolade má stále zájem o jihočeské letiště. Město se chce podílu naopak zbavit

ČTK ČTK
21. 5. 2020 12:52
Jihočeský kraj bude v červnu jednat o spolupráci s firmou Accolade, která chce jako investor vstoupit do společnosti Jihočeské letiště. Accolade ještě před vyhlášením nouzového stavu podala indikativní nabídku a teď písemně potvrdila zájem o osobní setkání.
Jihočeské letiště České Budějovice
Jihočeské letiště České Budějovice | Foto: ČTK

Kraj vedl další jednání s městem České Budějovice, které chce kraji prodat svůj podíl v Jihočeském letišti. Podíl města ocenili znalci na 33,17 milionu korun. Ve čtvrtek to řekl první náměstek jihočeské hejtmanky Josef Knot (Pro jižní Čechy).

Letos se na letišti zatím uskutečnilo 4300 vzletů a přistání, a to i přesto, že při nouzovém stavu je areál zavřený pro zahraniční letouny. Počet pohybů je srovnatelný s loňským šestiměsíčním provozem.

"Významnými klienty letiště jsou letecké školy, které provádějí výcvik pilotů včetně nočních letů. Letiště bylo také jedním z těch, kam létala letadla při projektu Piloti lidem s rychlým převozem zdravotnického materiálu. Budova heliportu slouží také jako místo, kde je skladován zdravotnický materiál pro potřeby Jihočeského kraje," uvedl Knot.

S Accolade bude kraj jednat v červnu o podmínkách případné spolupráce. Firma chce debatovat i o využití pozemků, které vlastní kraj a jsou poblíž letiště. Aktivity kolem letiště dlouhodobě kritizuje opozice. "(projekt) Měl být od začátku řešen se strategickým partnerem a mělo být řešeno, co a jak se bude stavět," uvedl již dříve šéf jihočeské ODS Martin Kuba.

Od ledna je ve zkušebním provozu světelné zabezpečovací zařízení, což byla investice za 22 milionů Kč. Letiště tak může přijímat proudové letouny do rozpětí křídel 24 metrů. V červnu začne kraj bourat osm objektů bývalých kasáren v přední části dolního areálu. Práce by měly skončit v září. Vzniká i projektová dokumentace pro inženýrské sítě v dolním areálu.

Akcionářem letiště jsou z 50 procent Jihočeský kraj a z druhé poloviny České Budějovice. Město chce svůj podíl prodat kraji. Kraj a město do obnovy letiště v Plané u Českých Budějovic investovaly přes miliardu korun. Letiště je od června 2019 ve zkušebním provozu, plný provoz by měl podle loňského vyjádření zástupců kraje začít koncem letošního roku.

Letiště nyní zavádí legislativu EU, aby mohlo letos poskytovat navigační služba AFIS. Podle Knota se rovněž jednalo o tom, že by začala pravidelná doprava turistů z Prahy do České Krumlova přes českobudějovické letiště. Tento záměr přerušila koronavirová krize.

Loni evidovalo letiště 4214 vzletů a přistání, z toho 370 mezinárodních. Zatímco v minulém roce byl provoz v areálu jen přes den, od ledna zahájilo letiště zkušební provoz i v noci. Čistý obrat společnosti v roce 2018 byl téměř 50 milionů Kč, provozní zisk 2,2 milionu. Výnosy společnosti pokryly předloni 32 procent provozních nákladů, vyplývá z výroční zprávy.

Bývalé vojenské letiště v Plané zabírá plochu 300 hektarů, v areálu je kolem 120 budov. V ČR je pět veřejných mezinárodních letišť s pravidelným provozem - v Praze, Brně, Ostravě, Pardubicích a Karlových Varech.

Video: Přelet nad letištěm v Ruzyni pohledem sférické 360° kamery

Přelet nad letištěm v Ruzyni pohledem sférické 360° kamery | Video: Jiří Pruša, Flying Revue
 

Právě se děje

Další zprávy