Jihoafrickou republiku trápí výjimečné sucho, Kapské město omezilo občanům spotřebu vody

ČTK ČTK
1. 1. 2018 13:37
Každý má nárok na odběr maximálně 87 litrů vody denně bez ohledu na to, kde a k jakému účelu ji použije.
Pohled na Kapské město.
Pohled na Kapské město. | Foto: Pavel Vondra

Kapské Město  - Oblíbená turistická destinace v Jihoafrické republice se potýká s důsledky mimořádného sucha. Pokud do dubna dostatečně nenaprší, čekají Kapské Město drastická opatření včetně odstávek vody. Na 4,5 milionu obyvatel by pak muselo odebírat vodu z míst kontrolovaných vojáky a policisty, napsala agentura DPA.

Proto byla už nyní zavedena úsporná opatření. Domácnostem byl měsíční odběr snížen z 20.000 na 10.500 litrů. Za překročení limitu budou lidé pokutováni. Voda je přednostně určena na pití, vaření, mytí, úklid a splachování. Odběr musejí snížit také podniky, a to o 45 až 60 procent podle svého zaměření.

Jednotlivci mají právo použít denně maximálně 87 litrů vody bez ohledu na to, zda doma nebo v zaměstnání. Pokud má domácnost více než čtyři členy, má právo požádat městský úřad o zvýšení limitu.

Důvodem těchto opatření je sucho, které region podle DPA nepoznal několik století.

Kapské Město a okolí ročně vyhledá až pět milionů turistů. Navzdory nynějším opatřením hrozí, že nedoplní-li se zásoby vody deštěm, bude město nuceno v dubnu pravidelné dodávky vody přerušit. V takovém případě má být zřízeno 200 distribučních center, kde si lidé budou vodu odebírat pod dohledem policie a armády.

Provincie Západní Kapsko byla loni v květnu vyhlášena oblastí ohroženou suchem. Dodávky vody začaly být omezovány nejen občanům, ale i zemědělcům. Přehrady byly naplněné z třetiny, zatímco do roku 2014 bývaly na jaře plné na 90 procent. Od roku 2014 se ale stav vody stále snižuje.

 

Právě se děje

Další zprávy