Ještě přesnější než GPS. Pražské sídlo systému Galileo už Česku přineslo 800 milionů korun

Janis Aliapulios Janis Aliapulios
29. 11. 2016 13:52
Za budování a přípravu systému Galileo, který má být ještě přesnější než dosud nejrozšířenější americký GPS, zodpovídá Agentura pro evropský globální navigační satelitní systém. Ta od roku 2012 sídlí v Praze. Těží z toho i české firmy.
Foto: ESA - Pierre Carril

Praha – Díky působení Agentury pro evropský globální navigační satelitní systém (GSA) získala Česká republika už 800 milionů korun. Do budovy bývalé konsolidační agentury se GSA přestěhovala v roce 2012.

“Jen tato budova a její zaměstnanci přinášejí ročně české ekonomice sedm milionů eur,“ říká výkonný ředitel GSA Carl des Dorides. „Kromě toho ale přispíváme i tím, že zapojujeme malé a střední firmy. Počet českých podniků žádajících o financování z evropských zdrojů na výzkum a vývoj satelitní navigace a s tím i objem prostředků přidělených českým podnikům Evropskou komisí se od přestěhování GSA do Prahy téměř zdesetinásobil,” dodává.

GSA je jedinou evropskou agenturou s centrálou v Česku. Odpovídá za budování a přípravu systému evropského navigačního systému Galileo, který má být ještě přesnější než dosud nejrozšířenější americký GPS. Před necelými dvěma týdny vynesla raketa Ariane 5 na oběžnou dráhu Země další čtyři družice budovaného systému – počet satelitů se tak zvýšil na 18, což je minimální počet pro to, aby mohly v polovině prosince začít fungovat prvotní služby systému.

Po úplném dokončení v roce 2020 má mít Galileo celkem 30 družic na třech orbitálních drahách kolem Země ve výšce 23 222 kilometrů. K celosvětovému pokrytí je potřeba zprovoznit alespoň 24 satelitů. I díky podpoře pozemních stanic má Galileo poskytovat v reálném čase přesnost až do jednoho metru. Systém se znovu rozšíří v létě 2017 a na začátku roku 2018. Na dva starty raket Ariane 5, které do vesmíru dopraví celkem osm satelitů, pak naváže raketa Ariane 6 a ruská nosná raketa Sojuz. Vybudování systému přijde Evropskou unii na zhruba sedm miliard eur (189 miliard korun).

Podle vládního zmocněnce pro spolupráci s GSA Karla Dobeše je cílem státu zapojit české firmy v oblasti kosmických letů a systému Galileo nejen do výroby, ale také do výzkumu a vývoje. “Nyní se podílíme na výrobě raket Ariane 5. V budoucnosti bude Výzkumný a zkušební letecký ústav s firmou Aerotech Czech v Klatovech vyrábět palivový systém pro Ariane 6,“ říká Dobeš.

„Nechceme montovny, hledáme možnosti, kde je kromě výroby zastoupen i vývoj a testování. Výhoda je v tom, že když se nám podaří dostat se do klubu výrobců, tak normální provozní doba rakety je 20 let. Firmu už pak nikdo nevymění, protože by se musela dělat nově certifikace a to je velmi nákladné,” zdůrazňuje Dobeš.

Připomíná, že vláda v pondělí schválila příspěvek Česka do Evropské vesmírné agentury (ESA) na příští rok ve výši 840 milionů korun. “Částka zahrnuje jak pravidelný příspěvek plynoucí z rozpočtu ministerstva školství, který odvádí každý členský stát, tak i peníze ministerstva průmyslu a obchodu na projekty ESA, do kterých se Česko zapojuje,” dodává Dobeš.

GSA, která vznik systému Galileo koordinuje, vznikla v roce 2004 jako oficiální a největší technologická agentura Evropské unie. Je první její agenturou, která se zaměřuje na poskytování satelitních služeb obyvatelům celého světa. Příští rok bude mít GSA k dispozici rozpočet 500 milionů eur.

V Praze v agentuře pracuje téměř 150 lidí, což je podle jejího šéfa čtyřikrát více než před čtyřmi lety. Ve dnech 2. a 3. prosince pořádá agentura Dny otevřených dveří pro veřejnost.

 

Právě se děje

Další zprávy