Jen třetina hostinských požádala o koncesi na prodej lihovin

ČTK ČTK
16. 4. 2014 17:25
Ve čtvrtek vyprší lhůta, dokdy o ni prodejci lihovin musí požádat. Zatím ji má zhruba 72 tisíc podnikatelů z celkového odhadovaného počtu 229 tisíc.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Koncesi na prodej lihovin zatím úspěšně získalo 71 831 podnikatelů, vyplývá z aktuálních statistik ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Ve čtvrtek 17. dubna vyprší lhůta, dokdy o ni prodejci lihovin musí požádat. Koncesní povinnost byla zavedena v souvislosti s usnesením vlády o nulové toleranci k černému trhu s alkoholem.

O koncesi požádala zhruba třetina tuzemských hostinských. Z údajů MPO vyplývá, že téměř 53 tisíc podnikatelů, kteří povolení získali, provozuje hostinskou činnost a zhruba 19 tisíc prodává lihoviny v obchodech. "Výrobci se už pravděpodobně přeregistrovali všichni (326) z původní vázané živnosti na koncesovanou," uvedl Miroslav Kynčl z MPO.

Cílem koncese, kterou loni zavedla novela živnostenského zákona, je podle MPO získat přehled o prodejcích lihovin a umožnit tak snazší kontrolu prodeje nezdaněného a nekvalitního alkoholu. Každý spotřebitel si bude moci z veřejně přístupného živnostenského rejstříku zjistit, zda kupuje lihoviny od prodejce, který koncesi má.

Pokuta až milion korun

Podle novely má každý podnikatel prodávající lihoviny s obsahem alkoholu nad 15 procent povinnost požádat do 17. dubna o koncesi, přičemž do tohoto data ji získá zdarma. Získat ji prodejce může i po 17. dubnu, už za ni ale zaplatí od 500 do 1000 korun.

Zájem o koncese na prodej lihovin není zatím v Česku příliš velký, vyplynulo z ankety ČTK v krajích minulý týden. Fronty se na živnostenských úřadech netvoří. S blížícím se konečným termínem však počet žadatelů postupně roste. Při případném prodeji tvrdého alkoholu bez koncese bude prodejcům do budoucna hrozit až milionová pokuta, prodej ve větším rozsahu by dokonce mohl být považován za trestný čin neoprávněného podnikání.

MPO uvedlo, že pro poctivé podnikatele, kteří lihoviny v minulosti legálně prodávali, nepředstavuje zavedení koncese žádnou dodatečnou finanční zátěž. Ti, kteří měli oprávnění, mají totiž novou koncesi zdarma.

"Nově vstupující podnikatel pak může ohlásit třeba všechny ohlašovací živnosti a požádat o všechny koncese za jeden správní poplatek 1000 korun. V případě, že už podnikatelem je a rozšiřuje své podnikání o další živnosti, je správní poplatek 500 korun bez ohledu, o kolik živností se jedná," uvedl mluvčí resortu František Kotrba.

Odhadovaný počet podnikatelů, kteří jsou změnou dotčeni, je více než 229 tisíc. Podnikatelů, kteří mohou na základě volné živnosti prodávat lihoviny a líh, je celkem 1,9 milionu. Živnostenské oprávnění pro živnost "Hostinská činnost" vlastnilo loni 194 tisíc podnikatelů.

 

Právě se děje

Další zprávy