"Jeho koupě není racionálním rozhodnutím." Počítačový dravec po testu nadchl výkonem

Blahoslav Baťa Otakar Schön, Blahoslav Baťa
1. 6. 2022 12:25
Většina lidí si kupuje počítače, které mají co nejlepší poměr ceny a výkonu. Pak ale existuje i kategorie strojů, u kterých jde o něco jiného. O maximální výkon, o luxus. "A jedním z nich je Predator Triton 500 SE od společnosti Acer za téměř sto tisíc korun," tvrdí redaktor Hospodářských novin Otakar Schön.
"Jeho koupě není racionálním rozhodnutím." Počítačový dravec po testu nadchl výkonem. | Video: Otakar Schön, Blahoslav Baťa

Displej má úhlopříčku 16 palců a používá LCD panel s QHD rozlišením. Jak je možné vidět i ve videorecenzi, má na hodně vysoký jas - 500 nitů, tedy dvojnásobek průměrného notebooku nebo počítačového displeje. 

Hráče láká displej také na vysokou obnovovací frekvenci, která zrychluje reakce ve hrách. A Trion 500 SE je jeden z mála strojů, které takovou obnovovací frekvenci zvládnou reálně využít. 

"Je to nejvýkonnější notebook, jaký jsme zatím testovali. Do tenkého šasi dostal procesor Intel Core i9 12900H, který má 14 procesorových jader. V ideálních podmínkách dokáže procesor pracovat s úctyhodnou frekvencí 5 GHz," podotýká Schön.

Aby měl procesor k dispozici dostatek dat ke zpracování, má Triton hned 32 GB operační paměti typu LPDDR5 s frekvencí 4800 MHz. Trvale se data ukládají na extrémně rychlé SSD úložiště od Samsungu. "Královským šperkem je ovšem grafická karta Nvidia GeForce RTX 3080 Ti. Vyšší model Nvidia v nabídce pro laptopy nemá," uznává redaktor. 

U notebooku, který stojí skoro sto tisíc korun, nejde čekat nic jiného. "Koupě takového počítače samozřejmě nemůže být racionální rozhodnutí, ale mít takový kousek je super, i když je to jen na čtrnáct dní," tvrdí s nadsázkou po testování Otakar Schön.

 

Právě se děje

Další zprávy