Jednu krizi předpověděl, další už větří. Slavný investor vidí na trhu novou bublinu

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
17. 9. 2019 12:06
Svět má nakročeno k další finanční krizi. Alespoň podle slavného investora Michaela Burryho, kterého proslavil americký film The Big Short (Sázka na nejistotu) s Christianem Balem v hlavní roli. Burry v rozhovoru pro agenturu Bloomberg uvedl, že takzvané pasivní investování, do kterého patří i investování v indexových fondech, směřuje ke splasknutí podobné finanční bubliny jako před deseti lety.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

"Jako většina bublin - čím déle to pokračuje, tím větší krach bude," prohlásil známý investor. Burry předpověděl splasknutí bubliny na americkém hypotéčním trhu v roce 2008, které následně přerostlo v globální finanční krizi. A dokázal na něm i vydělat.

Teď vidí riziko v investování v rámci indexových fondů. To ve zkratce spočívá v tom, že cena akcií v portfoliu se neodvíjí od jejich potenciálu, ale od přílivu kapitálu - vedle silných titulů totiž obsahuje i ty slabé, kterým by se jinak správci vyhnuli obloukem.

Pasivní investování tedy navyšuje cenu akcií bez ohledu na jejich potenciál a cena se tak "nafukuje" i u těch málo likvidních. Podobná situace podle Burryho byla před deseti lety na trhu rizikových hypotečních úvěrů.

Pasivní investování je přitom v poslední době mezi menšími investory hodně populární. Nepřekonává sice výkony trhu, ale jde nenáročně s proudem spolu s příslibem průměrných zisků. "Celosvětově jsou biliony dolarů v aktivech indexovány na tyto akciové tituly," říká Burry. "V tomhle divadle je čím dál víc diváku, dveře ven jsou ale malé jako dříve," upozorňuje finančník.

Před rozmachem pasivního investování v minulosti varovali i další investoři. Krach, který kvůli němu hrozí, přitom podle Burryho nejméně zasáhne akciový trh v Japonsku. Ty největší fondy - na rozdíl od evropských a amerických trhů - tam totiž vlastní japonská centrální banka, takže jsou relativně chráněny.

 

Právě se děje

Další zprávy