Jedličkův Liberland má novou měnu i první firmu v rejstříku, občanství chce 87 tisíc lidí

ČTK ČTK
7. 3. 2016 11:02
Stát, který vznikl loni v dubnu v meandru Dunaje, má tři ministry. Ti nyní prezentovali měnu nazvanou Merit a první firmu registrovanou v tamním rejstříku. O občanství žádá 87 tisíc lidí, jako první by se měla dočkat tisícovka nejaktivnějších příznivců.
Liberland (vlajka)
Liberland (vlajka) | Foto: Liberland.org

Praha - Samozvaný stát Liberland má po necelém roce své existence 87 tisíc žádostí o občanství. Na dnešní tiskové konferenci to řekl Vít Jedlička, který nový stát vyhlásil loni v dubnu na sporném území mezi Srbskem a Chorvatskem. Země v rejstříku také zaregistrovala první firmu a představila novou měnu.

Mezi žadateli, kteří splňují podmínky pro zisk občanství, jsou podle Jedličky lidé z celého světa snad kromě Panamy. "Je to zajímavá skupina lidí, je mezi nimi 1200 právníků i architektů," uvedl Jedlička. Více než třetina žadatelů je z Blízkého východu, každý čtyřicátý z ČR, dodal. Jako první by se měla dočkat občanství tisícovka nejaktivnějších příznivců.

Jedlička vyhlásil Liberland loni 13. dubna na území v meandru Dunaje, které podle něj nepatří nikomu. Lokalita je předmětem hraničního sporu mezi Srbskem a Chorvatskem. Podle Chorvatů patří Srbsku, které to však odmítá, protože by jinak přišlo o řadu dalších sporných území kolem Dunaje. Experti na mezinárodní právo se shodují v tom, že Liberland vznikl na území, kde nejsou přesně vytyčené hranice, neznamená to ale, že nikomu nepatří.

Stát loni v prosinci představil tři ministry, ti dnes prezentovali novou měnu země nazvanou Merit a první firmu registrovanou v tamním rejstříku. Společnost Orosené a.s. na počest Liberlandu vyrobila pivo Liberal a zavázala se odvádět dobrovolnou daň. "Neváhají dobrovolnou daň k ceně přidávat a odvádět ji Liberlandu, ukazuje to, že koncept dobrovolné daně funguje," řekl ministr financí samozvaného státu Jan Purkrábek.

Ministr vnitra Liberlandu Ondřej Příhonský uvedl, že široká veřejnost může dostávat občanství až v případě, kdy se podaří ovládnout území státu a bude zajištěna jeho bezpečnost. Do té doby jej dostanou ti, kteří jasně vědí, do čeho půjdou.

Na ovládnutí území závisí i vyhlášení prvních voleb, řekl Jedlička. Merit má být podle něj navázán k dolaru v poměru 1:1 a fungovat na podobném principu jako bitcoin. Mělo by za něj v budoucnu být možné kupovat půdu v Liberlandu.

 

Právě se děje

Další zprávy