Jeden z největších e-shopů s nábytkem končí v konkurzu. Dluhy přesáhly 400 milionů korun

ČTK ČTK
31. 8. 2017 13:51
Návrh na konkurz na sebe podala sama firma, protože se dostala do situace, kdy nedokázala ani při miliardovém ročním obratu splácet závazky.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Krajský soud v Brně poslal do konkurzu firmu Exiteria, která provozovala až do dubna jeden z největších českých internetových obchodů s nábytkem MT-nábytek, vyplývá z informací v insolvenčním rejstříku.

Návrh na konkurz na sebe podala sama firma, protože se dostala do situace, kdy nedokázala ani při miliardovém ročním obratu splácet závazky.

Aktuálně přihlásilo pohledávku 464 firem či fyzických osob a firma uvádí, že eviduje pohledávky za 420 milionů korun. Soud nařídil přezkumné jednání na 16. listopadu, na které se má dostavit dlužník a měl by být zvolen věřitelský výbor.

Návrh na konkurz na sebe firma podala již v dubnu, avšak soud jí nejprve nevyhověl kvůli administrativnímu pochybení. Na soudu se totiž ztratila část listin, které soud považoval za nedodané. Již dříve uvalil konkurz také na dceřiné společnosti Exiteria Logistics a Mabyt CZ.

Firma působila také na Slovensku a v Maďarsku. V Česku provozovala dvě logistická centra. Podle insolvenčního návrhu se společnosti nepodařilo "přizpůsobit řízení finančních toků poměrně dynamickému nárůstu obchodních případů".

Začátkem roku 2016 prodejce paralyzoval nezvládnutý přechod na nový informační systém a dva měsíce nemohl odbavovat zakázky, píše se v návrhu. To ho podle člena představenstva Jiřího Juřici natolik finančně oslabilo, že se nepodařilo finanční ztrátu vyrovnat ani po přechodu na plný provoz.

 

Právě se děje

Další zprávy