Jeden hovor za šest tisíc. Katalog parazituje na známé značce, právníci radí nic neplatit

Jan Prokeš Jan Prokeš
Aktualizováno 2. 8. 2017 18:30
Společnost ES firmy využívá podobnosti s katalogem firem na Seznamu a od podnikatelů se snaží získat tisíce korun. Podle odborníků se jedná o případ katalogového podvodu a firmy by společnosti neměly nic platit. Ve většině případů se katalogoví podvodníci na soud neobrátí, protože jejich šance na výhru je minimální.
Hálo, tady “es firmy”. Ilustrační snímek.
Hálo, tady “es firmy”. Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Podnikatelé, jejichž společnost se nachází v katalogu firem vyhledávače Seznam.cz, by se měli mít na pozoru. Jinak jim hrozí, že zaplatí tisíce korun za službu, o kterou nemají vůbec zájem.

V posledních měsících řada z nich uzavřela telefonicky smlouvu, aniž by věděli, čeho se doopravdy týká. Trik spočívá v tom, že jim zavolá zástupce společnosti ES firmy, jejíž jméno ale při představení v telefonu zní stejně jako podobná služba Seznamu - Firmy.cz, známá také jako sFirmy. Toho volající využije a nabídne podnikateli uzavření nové smlouvy. Ten ji ale chápe jako prodloužení své prezentace na Seznamu.

Majiteli firmy nakonec přijde faktura, ve které teprve zjistí, že smlouvu uzavřel s úplně jinou společností, než se domníval. Společnost ES firmy po něm pak za uzavření smlouvy požaduje několik tisíc korun.

Mezi firmy, kterým se to stalo, patří také výrobce bytových interiérů Petako. "Jejich telefonní hovor byl veden účelově od první otázky, kterou nám položili," říká jednatelka společnosti Gabriela Talpová. Petako poté obdrželo fakturu na 6 038 korun za zveřejnění svých údajů na adrese esfirmy.cz.

Když chtěla jihlavská společnost od smlouvy odstoupit, zástupci ES firmy jí odpověděli, že to nejde dříve než tři měsíce před jejím vypršením. "Fakturu jsme nakonec zaplatili. Psali nám do mailu, že pokud tak neučiníme, předají nás dále k vymáhání, a to jsme bohužel nechtěli riskovat," dodává Talpová.

Bývalý šéf sdružení Společná obrana David Ondrejkovič má pro podvedené podnikatele návod, jak se bránit. Podle něj se jedná o jasný případ katalogového podvodu. Tak se označuje klamavá obchodní praktika, při které se podvodná firma snaží obohatit na úkor podnikatele tím, že ho záměrně uvede v omyl.

Všem podnikatelům, kteří se v katalogu esfirmy.cz ocitli bez vlastního vědomí a mají za to zaplatit, navrhuje Ondrejkovič poslat společnosti dopis, ve kterém platnost smlouvy odmítnou. Žádné peníze pak podle něj firmě posílat nemají a jakékoliv další kontakty z její strany ignorovat - s výjimkou případné korespondence od soudu. "Katalogoví podvodníci však podávají na své oběti žaloby k soudu v naprostém minimu případů, neboť dobře vědí, že jejich šance na úspěch se blíží nule," říká Ondrejkovič.

S tím souhlasí také brněnský advokát Petr Juráň. "Rozhodně postiženým firmám doporučuji, aby katalogovým podvodníkům nic neplatily. Osmdesát procent těchto podvodníků se na soud neobrátí, a pokud se tak stane, mají podnikatelé velkou šanci uspět," myslí si Juráň.

Brněnská společnost ES firmy, jejímž jednatelem je Martin Kabrna, se sice na svých internetových stránkách chlubí mimo jiné férovým jednáním, telefonický kontakt zde však neuvádí. Na dotaz on-line deníku Aktuálně.cz, odeslaný na uvedenou e-mailovou adresu, firma neodpověděla.

Seznam o problému sice ví, nemá o něm však bližší informace. Žádný z jejích klientů se na společnost zatím neobrátil. Podle tiskové mluvčí Seznamu Ireny Zatloukalové by měli podnikatelé vědět, že zápis do našeho katalogu je pro ně bezplatný. Pokud chtějí v katalogu inzerovat, mohou si reklamu objednat na období, které je pro ně důležité.

"Vše ale funguje na principu jednoduché aukce. Po telefonu je tedy budou kontaktovat maximálně naši kolegové z obchodu, kteří je navedou, jak si inzerci nastavit. Rozhodně po nich nebudou vyžadovat fakturu, aniž by podnikatelé věděli za co," uvádí Zatloukalová.

 

Právě se děje

Další zprávy