Jasmine Valley - místo, které dělá z turistů Kambodžany

Pavlína Kalousová
22. 4. 2011 17:18
Australský filmový tvůrce Owen Beck vybudoval v pralese kambodžskou vesnici

Praha - Australský filmový tvůrce Owen Beck snil o životní rovnováze. Před více než třemi lety se proto spolu se svou ženou Jasminou rozhodli postavit v džungli prostor, v němž by mohli žít jak oni sami, tak i lidé, kteří do Kambodži přijíždějí za dobrodružstvím.

Mělo jít o projekt, který by čelil negativnímu aspektu místní turistiky, a to developerským projektům a turistům hledající levné povyražení. Což jsou fenomény, které již bohužel dorazily i sem. 

Jak říká Owen: "Nenabízíme nic z toho, co přitahuje ony masové turisty, a i když k nám někdy omylem přijdou, většinou jsou rychle pryč. Máme svá pravidla a zásady." Jasmine Valley se nachází ve městě Kep, které kdysi patřilo ke známým riviérám Indočíny.

Během vlády Rudých Khmerů bylo ovšem zdevastováno a nyní se pomalu probouzí k životu; stopy řádění bývalého režimu zde ale najdete na každé kroku.

Vítejte doma

Cílem bylo postavit si dům a ubytovací komplex uprostřed džungle na svazích místních kopců. Stavba několika domů proběhla tradiční metodou, tedy z blátěných cihel a dřeva za pomoci místních lidí, pro které se stal Jasmine Valley již od počátku příležitostí nejen k obživě. Vše bylo postaveno bez strojů a mechanizace, původní vegetace přežila a stala se součástí staveb. 

Po dvou letech práce nabízí Jasmine Valley ubytování v jednoduchých, ale malebných tradičních domech. Celý komplex zastává pravidla souladu s okolní přírodou. Elektřinu vyrábějí solární panely, voda teče ze svahů hor a je ohřívaná sluncem. Stravování zajišťují místní produkty. To, že je místo přirozenou součástí okolí, potvrzuje i přítomnost zvířat v rezortu i v pokojích hostů.

Příležitost pro chudé

Ekologie a vstřícnost vůči přírodě je jenom jeden z důvodů, proč se o Jasmine Valley zajímat. Stejně důležité je i to, že nabízí příležitost mladým lidem z  nejchudších kambodžských vesnic. Vedle práce a ubytování získá každý zaměstnanec výuku angličtiny a projde pracovním tréninkem. Nejnadanější z nich se chystá zanedlouho do Singapuru na půlroční pracovní stáž.

Příběhy místních lidí nejsou veselé, ale i přesto se v Jasmine Valley všichni stále usmívají. Vedle zaměstnanců se snaží Owen s Jasminou pomáhat i lidem v okolí. Do Kambodži chtějí zavést pěstování makadamových oříšků, přemýšlejí i o pěstování kávy a nabízejí příležitost lidem, kteří mají půdu, ale nemají žádné finanční prostředky.

Návštěva Jasmine Valley je skutečným zážitkem. Ten společně vytvářejí přírodní scenérie a energie lidí, kteří se rozhodli změnit svůj kousek světa k lepšímu. 

Tento materiál vznikl v rámci společného projektu Aktuálně.cz a CSR fórum - webového magazínu Byznys a společnost.

Sekce chce informovat o světě firem, neziskových organizací, trendech v CSR a společenské odpovědnosti vůbec.

 

Právě se děje

Další zprávy