Český autoland se opět rozroste. Japonská firma postaví u Mostu továrnu za miliardu

ČTK ČTK
Aktualizováno 27. 3. 2017 17:23
Japonská společnost Hi-Lex postaví v severních Čechách továrnu za více jak miliardu korun na dveřní systémy pro automobily. Dokončena má být v červnu příštího roku. Ze začátku počítá se stovkou zaměstnanců, později chce jejich počet více jak zdvojnásobit.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Japonská společnost Hi-Lex postaví u Mostu továrnu na dveřní systémy pro automobily. Investuje do ní 1,16 miliardy korun. Stavba závodu by měla být dokončena v červnu příštího roku. V první fázi chce společnost HI-LEX Czech přijmout 100 pracovníků. Do roku 2023 plánuje zaměstnat až 250 lidí.

"ČR má velmi vyspělou podnikatelskou infrastrukturu a výhodnou pozici, kterou využijeme při expanzi našeho podnikání nejen v Evropě, ale celosvětově. Kromě přístupu na přední automobilové trhy oceňujeme i širokou základnu kvalitních českých subdodavatelů," uvedl prezident a výkonný ředitel HI-LEX Europe GmbH Taro Teraura.

Mostečtí zastupitelé schválili prodej pozemku v zóně Joseph u Havraně firmě HI-LEX koncem února. Cena je 340 korun za metr čtvereční bez DPH. Investor koupil pozemek o velikosti 64 000 metrů čtverečních.

Nová továrna se v zóně otevírala naposledy loni v prosinci, kdy firma Yankee Candle zahájila výrobu vonných svíček. Americká společnost investovala 50 milionů dolarů (1,26 miliardy korun), zaměstná téměř 300 lidí. Patrně nejznámější firmou, která v zóně působí, je hliníkárna Nemak.

Japonské společnosti jsou na žebříčku zahraničních investorů v České republice na druhém místě za Němci. Státní agentura CzechInvest dosud eviduje japonské investice ve výši 124 miliard korun. "Většina japonských firem v Česku pochází z oblasti automotive a vyrábí kvalitní produkty pro německý trh. Řadě z nich dodávají čeští dodavatelé," uvedl generální ředitel CzechInvestu Karel Kučera.

Japonské podniky dosud v České republice vytvořily 28 706 nových pracovních míst. Největší investicí japonských firem v Česku byla výstavba kolínského závodu na malé vozy Toyota/PSA, kde hodnota investice dosáhla 23,5 miliardy korun.

Výrobce klimatizačních jednotek Denso v roce 2001 v Liberci postavil závod, do kterého investoval víc než 9,5 miliardy korun. Japonská skupina Asahi Group Holdings také koupila Plzeňský Prazdroj a další východoevropské pivovary za 7,3 miliardy eur (197,3 miliardy Kč).

 

Právě se děje

Další zprávy