Japonská ekonomika výrazně poklesla. Kvůli vyšším daním

ČTK ČTK
Aktualizováno 13. 8. 2014 11:10
Kvůli zvýšení daně u obratu utrácely domácnosti v prvním čtvrtletí a ve druhém naopak šetřily. V dalších měsících se očekává návrat k růstu.
Japonci ve druhém čtvrtletí výrazně méně utráceli.
Japonci ve druhém čtvrtletí výrazně méně utráceli. | Foto: Reuters

Tokio - Japonská ekonomika se v letošním druhém čtvrtletí propadla o 6,8 procenta kvůli negativním důsledkům zvýšení daně z obratu. Zaznamenala tak nejprudší pokles od roku 2011, kdy hospodářský výkon země poznamenalo ničivé zemětřesení.

Propad hrubého domácího produktu ostře kontrastuje s vývojem v prvním čtvrtletí, kdy ekonomika stoupla o 6,1 procenta, a to zejména díky horečnému utrácení domácností před zvýšením daně z obratu.

Pokles třetí největší ekonomiky světa byl nicméně o něco mírnější, než očekávali analytici. Ti podle průzkumu agentury Reuters počítali v průměru s propadem o 7,1 procenta. Japonská centrální banka navíc tento pokles považuje za přechodný a je nadále přesvědčena, že ekonomika je na cestě k oživení.

"Propad ekonomické aktivity v posledním čtvrtletí byl převážně důsledkem vyšší daně z obratu. Stále věříme, že hospodářské oživení se ve druhé polovině roku obnoví," uvedl analytik Marcel Thieliant ze společnosti Capital Economics.

HDP opět poroste, až o pět procent

Centrální banka zatím neplánuje nová opatření na podporu hospodářského růstu. Pokud by však budoucí hospodářský vývoj zaostal za očekáváním, mohlo by to vyvolat tlak na zavedení dodatečných stimulů, upozorňuje agentura Reuters.

Japonská vláda začátkem dubna zvýšila daň z obratu na osm procent z předchozích pěti procent, což mělo negativní dopad na spotřebitelskou poptávku. Soukromá spotřeba, která v Japonsku zajišťuje zhruba 60 ekonomické aktivity, se ve druhém čtvrtletí propadla o pět procent.

Řada analytiků předpokládá, že ekonomika ve třetím čtvrtletí oživí, protože negativní dopad vyšší daně z obratu poleví. Některé odhady počítají s růstem HDP o tři až pět procent.

"Pokles spotřeby byl prudší, než se očekávalo. To ale vykompenzoval nižší dovoz," uvedl analytik Masajuki Kičikawa ze společnosti Bank of America Merrill Lynch. "Předpokládáme, že spotřebitelské výdaje ve třetím čtvrtletí oživí," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy