Jančurův RegioJet začne jezdit i z Bratislavy do Košic

Ekonomika Ekonomika
14. 4. 2014 14:32
RegioJet bude konkurovat slovenskému státnímu dopravci ZSSK.
Regiojet na trase Praha - Ostrava
Regiojet na trase Praha - Ostrava | Foto: Aktuálně.cz

Brno – Společnost RegioJet ze skupiny Student Agency chce od letošního 14. prosince jezdit také na trase BratislavaKošice. „Plánujeme začít provozovat až čtyři páry spojů a provázat je s naší linkou Žilina–Olomouc–Praha, kdy dosavadní spoj z Prahy končící v Žilině prodloužíme do Košic,“ říká majitel společnosti Radim Jančura.

RegioJet bude konkurovat slovenskému státnímu dopravci ZSSK, který na trati spojující dvě největší slovenská města provozuje rychlíky a vlaky vyšší kategorie InterCity.

Trasu dlouhou 445 kilometrů přes Trnavu, Trenčín, Žilinu, Liptovský Mikuláš a Poprad ujedou státní vlaky za pět hodin, cestující platí v průměru 22 eur (zhruba 600 eur). Podrobnosti k chystané nabídce RegioJetu zatím Jančura neupřesnil.

RegioJet působí na Slovensku od roku 2012 na regionální trati z Bratislavy do Komárna, kde zajišťuje státem dotovanou přepravu a nahradil státního dopravce.

Jančura řekl slovenskému deníku Hospodárske noviny, že náklady jeho dopravce jsou ve srovnání s náklady ZSSK o 30 až 40 procent nižší. Nevyloučil, že ZSSK odstartuje po vstupu RegioJetu na trať cenovou válku, podobně jako postupovaly České dráhy u spojů mezi Prahou a Ostravskem, kde ČD soutěží s RegioJetem a Leo Expressem.

"Cenová válka drtí všechny tři dopravce, ale nejvíce státní České dráhy. Kdo profituje, je cestující a stát," řekl Jančura. Dodal, že RegioJet na trati z Prahy do Ostravy prodělává 90 milionů korun ročně.

 

Právě se děje

Další zprávy