Jančurovy vlaky prohloubily ztrátu, Student Agency drží zisk

ČTK ČTK
4. 7. 2014 9:24
Ze ztráty RegioJetu viní Radim Jančura České dráhy. Prý zneužívají dominantního postavení na trhu.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Železniční dopravce RegioJet podnikatele Radima Jančury v loňském roce prohloubil ztrátu o 18 milionů na 92 milionů korun. Cestujících firmě meziročně přibylo o 40 procent, tržby ale stouply jen o 28 procent na 317 milionů korun. Ve svém pátečním vydání to uvedl deník Mladá fronta Dnes.

Další Jančurova společnost Student Agency loni podle deníku zvýšila zisk před zdaněním na 151 milionů korun ze 144 milionů o rok dřív.

Za ztrátu mohou České dráhy

Jančura předpokládá, že letos se ztráta RegioJetu zmenší. Ke zlepšení hospodaření má přispět prodlužování vlaků o další vagony, které firma nakoupila. Ze ztrát podnikatel stejně jako další vlakový dopravce Leo Express viní České dráhy, které prý zneužívají dominantní postavení na trhu a nabízejí podnákladové ceny jízdenek.

RegioJet vstoupil na českou železnici v září 2011, kdy začal jezdit na trati Praha - Ostrava. Loni vlaky dopravce vydělávaly jen na Slovensku, kde firma na objednávku ministerstva dopravy provozuje spoje mezi Bratislavou a Komárnem.

Na Slovensku v zisku

Na Slovensku byl loňský rok pro společnost ziskový poprvé, vydělala tam asi 15 tisíc eur  - tedy  412 tisíc korun – uvádí MF Dnes. Od prosince RegioJet na Slovensku chystá vypravovat dálkové spoje mezi Bratislavou a Košicemi.

Student Agency, která prodává letenky a zájezdy a provozuje autobusy, loni zvýšila tržby o 14 procent na 1,85 miliardy korun. Víc než miliarda z toho podle deníku připadá na autobusy.

 

Právě se děje

Další zprávy