Švejnara ocenili v Německu. Pochválil ho i nobelista

ČTK ČTK
14. 4. 2015 16:01
Bonnský Institut pro budoucnost práce ocenil Švejnara za jeho výzkum věnovaný přechodu od centrálně plánovaného hospodářství k tržní ekonomice.
Jan Švejnar
Jan Švejnar | Foto: Jan Langer

Berlín - Český ekonom Jan Švejnar získal letošní cenu německého Institutu pro budoucnost práce (IZA). Ocenění dotované částkou 50 000 eur (1,4 milionu Kč) je každoročně udělováno za vědecký přínos na poli ekonomie práce. Švejnar cenu převezme v červnu v Bonnu, uvedl institut v dnešní tiskové zprávě.

Bonnský institut ocenil Švejnara za jeho výzkum věnovaný přechodu od centrálně plánovaného hospodářství k tržní ekonomice. Český ekonom podle institutu "zásadním způsobem" přispěl k pochopení procesů, které transformaci ekonomiky provázejí. IZA také vyzdvihl skutečnost, že Švejnar ve svých doporučeních pro reformy zdůrazňoval nutnost vytvoření funkčního právního rámce.

Ocenění pro Švejnara uvítali i přední světoví ekonomové. "Za svůj příspěvek k našemu porozumění správě, globalizaci a vládní politice, stejně jako mnoha dalším tématům, si tuto poctu velmi zaslouží," uvedl americký nositel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz.

O silných stránkách a slabinách ekonomiky v pořadu Alter eko diskutovali manažer Jan Mühlfeit a ekonom Jan Švejnar.
14:20
O silných stránkách a slabinách ekonomiky v pořadu Alter eko diskutovali manažer Jan Mühlfeit a ekonom Jan Švejnar. | Video: Jan Mühlfeit

Podle bývalého šéfa ekonomických poradců amerického prezidenta Baracka Obamy Alana Kruegera je Švejnar vhodnou volbou pro letošní cenu IZA. "Práce Jana Švejnara má velký vliv na rozvoj ekonomické vědy, počínaje jeho výzkumem zapojení zaměstnanců do řízení firem až po výzkum hospodářství transformujících se komunistických zemí. Švejnar vlastně pomohl vytvořit celý obor transformační ekonomie," uvedl.

Institut IZA byl založen v roce 1998. Pracuje pro něj na 1300 ekonomů ze 45 zemí, kteří se zaměřují na analýzu světových pracovních trhů. Cenu IZA uděluje institut od roku 2002.

Mezi nositeli ocenění jsou například američtí ekonomové Dale Mortensen a Christopher Pissarides, kteří v roce 2010 získali Nobelovu cenu za ekonomii, nebo někdejší šéf ekonomických poradců bývalého amerického prezidenta George Bushe mladšího Edward Lazear.

 

Právě se děje

Další zprávy