Jakou koupit televizi? Přístroje připravené na další vlnu digitalizace ukáže nový web

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 20. 9. 2016 17:21
Seznam na webu dvbt2overeno.cz zatím obsahuje několik stovek ověřených televizí od osmi výrobců. Na nové pozemní vysílání má Česko přejít v roce 2021. Podle prodejců si ale své zákazníky najdou i televizory, které na příjem DVB-T2 vybaveny nejsou. Přes 40 procent domácností využívá satelitní nebo třeba kabelový příjem.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - České Radiokomunikace (ČRa) zveřejnily první seznam televizí a set top boxů, jež jsou kompatibilní s pozemním vysíláním DVB-T2, na které má Česko přejít v roce 2021. Seznam na webu dvbt2overeno.cz zatím obsahuje několik stovek ověřených přístrojů od osmi výrobců.

Certifikovat zařízení na českém trhu začala firma na konci srpna. Během certifikace ČRa ověřují shodu s parametry stanovenými Českým telekomunikačním úřadem v tzv. D-Booku, kompatibilitu s kodekem HEVC, kompatibilitu s platformou hybridní televize HbbTV a také zda přístroje mají českou lokalizaci.

"S výrobci při testech úzce spolupracujeme a těší nás, že dosavadní výsledky ukazují, že kompatibilních přijímačů bude na českém trhu dostatek a diváci nebudou mít problémy s jejich sháněním," uvedl ředitel regulace a strategie ČRa Marcel Procházka. Výrobci, jejichž produkty v testu uspějí, získávají oprávnění je označit speciálním logem a samolepkou.

Obecně lze říci, že nové televizory jsou většinou na změnu připravené. Například společnost Samsung uvedla, že všechny její televizory modelové řady 2016 s úhlopříčkou 32 až 78 palců a drtivá většina Smart a UHD modelů z roku 2015 jsou plně kompatibilní s technologií DVB-T2. Dohromady jde o 127 modelů TV.

"Máme více než sto modelů přibližně deseti značek televizorů. Některé z přijímačů, které jsou v seznamu uvedeny jako vhodné, jsou také v naší nabídce," řekl Ladislav Pospíšil z Expert Elektro s tím, že televizory, které testem úspěšně prošly, musí nejprve jejich výrobci označit příslušným logem.

Podle Pospíšila si ale své zákazníky najdou i televizory, které na příjem DVB-T2 vybaveny nejsou. Přes 40 procent domácností využívá satelitní, kabelový nebo IPTV příjem. "Nákup nového přijímače nemusí odkládat ti, kteří mají satelit, kabelovou televizi nebo televizi přes internetové připojení. V těchto domácnostech lidé brát ohled na DVB-T2 nemusí," dodal Pospíšil.

Takzvané přechodové sítě, které budou vysílat souběžně se stávajícím vysíláním, ČRa spustí na začátku příštího roku. Souběžně bude DVB-T a DVB-T2 vysílat nejméně tři roky. V roce 2020 by měla vláda rozhodnout o přesném termínu přechodu na DVB-T2, předběžně se hovoří o 1. únoru 2021.

Televizi, která bude schopna přijímat DVB-T2, má nyní podle odhadů obchodníků dvě až pět procent českých domácností. Náklady domácností na nákup nových televizí dosáhnou podle ministerstva průmyslu a obchodu celkem zhruba pěti miliard korun.

Podíl pozemního digitálního vysílání je v tuzemských domácnostech přes 58 procent, téměř 28 procent přijímá televizní signál přes satelit a 23 procent má doma kabelové připojení nebo internetové IPTV.

Televize budou chtít za obsah a HD kvalitu zaplatit, říká šéfredaktor Digizone Jan Brychta o přechodu na DVB-T2. Divákovi to prý nic extra nepřinese. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy