Jsme jako zvíře v zoo, ale aspoň něco. Kuřáci si chválí prosklenou budku na pražském letišti

Iva Špačková Iva Špačková
21. 7. 2017 7:27
Zákaz kouření dopadl i na Letiště Václava Havla. Kuřáci byli nervózní, že si nemohli zapálit, a tak jim letiště postavilo malý skleník. Tísní se v něm, ale "lepší něco nežli nic" říkají si. Větší kuřárna bude až příští rok.
Kuřákům malé budky na pražském letišti nestačí. Zapalují si i na záchodech. | Video: Blahoslav Baťa

Ruzyně - Zákaz kouření postihl i cestující na Letišti Václava Havla. Pokud by si při čekání na odlet v rámci schengenského prostoru chtěli zapálit, museli by se složitě dostávat ven, a tak pro ně letiště postavilo prosklenou budku. Vtěsná se do ní až pět lidí, komfortně si zakouří však jen dva.

Letiště postavilo budku do přízemí Terminálu 2 poté, co si milovníci nikotinu po zákazu kouření na konci května stěžovali a ptali se, zda nezřídí specializované zóny. Letiště jim vyhovělo - kuřáci jsou totiž silnou zákaznickou skupinou a větší oddělená kuřárna zatím fungovala jen na Terminálu 1 pro mezikontinentální lety, kde vznikla už několik let před zákazem.

Slovenka Silvia Srnková (vlevo) by raději seděla v kavárně. Jana Fryčková vpravo je ráda, že je aspoň nějaká možnost ulevit si cigaretou od stresu.
Slovenka Silvia Srnková (vlevo) by raději seděla v kavárně. Jana Fryčková vpravo je ráda, že je aspoň nějaká možnost ulevit si cigaretou od stresu. | Foto: Iva Špačková

Kvalifikovaný odhad vycházející z průměrného počtu odbavených cestujících a podílu kuřáků v populaci počítá s tím, že jich ruzyňským letištěm projde téměř 7200 denně. To je při průměrném počtu odbavených turistů za rok více než pětina.

"Budku jsme postavili na přání zákazníků. Je to provizorní řešení a pracujeme na novém," říká Helena Šmídová z tiskového oddělení Letiště Václava Havla. "Máme projekt na nové dvě uzavřené odvětrané kuřárny - jednu menší pro zaměstnance, druhou větší pro cestující, která by měly být postaveny poblíž informačního centra v prvním čtvrtletí příštího roku," upřesňuje.

Obě kuřárny budou stát zhruba dva miliony korun a do větší z nich se vejde až 30 lidí. 

Je to trapné, říká turistka

Cestující jsou za skleněnou buňku, která bez většího upozornění stojí v přízemí Terminálu 2 naproti toaletám a připomíná větší telefonní budku, většinou vděčni, ačkoliv by raději kouřili v kavárně. Mezi devátou a desátou ranní, kdy redakce Aktuálně.cz pozorovala provoz v budce, se v ní nepřetržitě střídali hlavně Češi a Asiaté. 

"Dveře by mohly být lepší, aby se s nimi dalo jednodušeji šoupat, a budka by mohla být větší, ale jsem spokojená," říká jednadvacetiletá Veronika Rezková z Teplic, která si tam s kamarádkou Lindou krátila čekání na cestu do Říma. "Na podobné budky jsem zvyklý, i když u nás jsou větší, ale je to v pohodě," říká Min Gyu Lim, mladý muž z Jižní Koreje.

Důležité piktogramy: nekuřte venku; nedopalky vhazujte po jednom; neházejte do popelníku jiný odpad
Důležité piktogramy: nekuřte venku; nedopalky vhazujte po jednom; neházejte do popelníku jiný odpad | Foto: Iva Špačková

Slovenku z Rožňavy však dočasné řešení neuspokojuje. "Vadí mi, že místo toho, abych seděla v kavárně, tak musím potupně chodit dolů a být zavřená v maličké kabině. Je to trapné. Připadám si jako zvíře, na které se chodí dívat do zoo," říká čtyřicetiletá Silvia Srnková. Ideální by podle ní bylo, kdyby kavárna měla oddělenou uzavřenou místnost pro kuřáky a ti si mohli dopřávat cigaretu v křesílkách a popíjet k nim kávu podobně, jak to viděla na jednom evropském letišti.

Jana Fryčková souhlasí, že je kabina malá a říká, že raději čekala venku, než se uvolní, aby se v ní netísnila s ostatními. "Nicméně myslím, že jsme všichni rádi, že aspoň takto tu je něco zařízené. Letím daleko a poprvé sama, takže jsem velmi nervózní. Bez budky by bylo čekání mnohem delší a byla bych v mnohem větším stresu," popisuje své pocity žena, která denně vykouří asi 15 cigaret a na cestu do Kanady přijela z Litvínova.

Na hlavních evropských letištích je možné většinou kouřit venku i uvnitř, ale například ve Velké Británii (London City Airport, Stansted, Heathrow, Gatwick, Edinburgh) to lze pouze venku ve vyhrazených prostorách. 

Budka na Terminálu 1 skončila

Ruzyňské letiště mělo několik týdnů otevřenou podobnou, ale ještě menší budku i na Terminálu 1, ale v úterý její provoz ukončilo. "Lidé nerespektovali pravidla, nedopalky nevhazovali do popelníku a kouřili mimo vyhrazený prostor. Kolem se šířil zápach a obtěžoval ostatní," vysvětluje Šmídová z Letiště Václava Havla s tím, že firma přemýšlí o náhradním řešení situace. Větší oddělená kuřárna, která je na Terminálu 1 v provozu už několik let, funguje dál.

Společnosti, které provozují veřejné uzavřené prostory, musí od konce letošního května zajistit, aby v nich lidé nekouřili. Místa musí vhodně označit zákazem kouření a v případě, že někdo zákaz poruší, musejí ho vyzvat k típnutí cigarety nebo opuštění prostoru. Pokud to neučiní, hrozí jim vysoké pokuty (za neupozornění až 50 000 korun). 

Pokuty však začne stát uplatňovat až ke konci srpna, tedy 90 dní od zákazu. Letiště se už na hlídání velkých prostor připravuje. "Jde o problematické řešení, nicméně v interní směrnici již máme definováno, kdo všechno má dodržování zákazu kouření kontrolovat," uvádí Šmídová.

Kuřákům malé budky na pražském letišti nestačí. Zapalují si i na záchodech. | Video: Blahoslav Baťa
 

Právě se děje

Další zprávy