Tisícovka 3D tiskáren v jedné místnosti: Česká firma v centru Prahy pokořila rekord

ČTK ČTK
16. 8. 2019 14:23
V Praze padl světový rekord v počtu souběžně tisknoucích 3D tiskáren. Ve výrobní hale společnosti Prusa Research jich najednou tisklo celkem 1096, což firmě vyneslo zápis do Guinessovy knihy rekordů. Dosavadní rekord byl 159 tiskáren.
Tisícovka 3D tiskáren v jedné místnosti: Česká firma v centru Prahy pokořila rekord | Video: Prusa Research

Česká firma Prusa Research má v současnosti přibližně desetinový podíl na celosvětovém trhu. Dosud prodala přes 130 tisíc tiskáren a za loňský rok vykázala příjmy 1,14 miliardy korun.

Tiskárny zapojené do překonání rekordu ve výrobní hale většinou vyrábí součástky pro nové 3D tiskárny. Vedle 550 nonstop běžících výrobních strojů firma využila i několik set tiskáren z kanceláří zaměstnanců. Všechny tiskárny byly spuštěny během pěti minut. Z výtisků vznikne mozaika, která bude vystavena u vstupu do sídla Prusa Research.

"Na naší farmě (tak Průša o výrobně mluví, pozn. red.) vytiskneme každý den díly až pro 300 nových 3D tiskáren. Zároveň doslova v každé kanceláři ve firmě najdete jednu nebo více tiskáren, a to včetně místnosti účetních nebo nákupčích. Rekord je takovým připomenutím toho, jak univerzální může 3D tisk být - používat jej můžete ve výrobě, v prototypování i čistě pro radost a zábavu," uvedl generální ředitel Prusa Research Josef Průša.

Prusa Research byla založena v roce 2012 a v roce 2018 byla v Deloitte Technology Fast 50 vyhlášena nejrychleji rostoucí technologickou firmou ve střední Evropě s růstem o 17 118 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy