Jak si připravit štědrovečerního kapra: Jde jíst i s kostmi, musí se však nařezat

spi spi
Aktualizováno 23. 12. 2019 11:54
Kapr meziročně zdražil o více než šest procent. I tak se na Štědrý den ocitne na talířích většiny českých rodin. Jak si ho připravit tak, aby se večeře obešla bez obav ze zapíchnuté kosti? Češi si začali oblibovat kapří filety. Podle hypermarketu Globus stoupl meziročně zájem o vyfiletování této ryby o 6,5 procenta. Podívejte se, jak si můžete filety připravit doma sami.

Zbavte se kostí

Filety se nyní musí zbavit žeber. Obraťte je kostmi nahoru a seřezávejte je směrem od páteře k břišní části. Ideálně použijte dlouhý tenký ostrý nůž, abyste odstranili více kostí najednou. 

Nyní se ve filetu nacházejí už jen drobné kůstky, které jsou rozmístěny po celém trupu kapra. Hustými 2 - 3 milimetry krátkými řezy vedenými kolmo ke hřbetu je ale můžete rozporcovat na drobné částečky. Narušíte tak jejich strukturu a po další tepelné úpravě se jich už nebudete muset bát.

"Kosti narušené na milimetrové částečky tepelnou úpravou absolutně změknou a zpracují se tak, že celá půlka kapra včetně malých kostiček je stravitelná," řekl ČTK prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec.

 

Právě se děje

Další zprávy