Rekonstrukce začíná. Pražský "Jiřák" po 20 letech ožije, populární trhy zůstanou

Rekonstrukce začíná. Pražský "Jiřák" po 20 letech ožije, populární trhy zůstanou
Náměstí Jiřího z Poděbrad patří k těm nejvýznamnějším a také nejživějším v Praze. Dlouhodobě je ovšem v nevyhovujícím stavu.
Praha počítá také s obnovou dětského hřiště, které se rozšíří a bude mít nové herní prvky a vodní atrakce.
Návrh, za nímž stojí čeští architekti z MCA atelier, slibuje také závlahový systém, který pracuje s dešťovou vodou.
"Vše bude respektovat městské standardy jak pro hospodaření s dešťovou vodou, tak pro stromořadí. Obnova řeší celé náměstí komplexně včetně technické infrastruktury i mobiliáře," dodal Boháč.
Foto: ČTK
Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 24. 1. 2024 11:46
Praha zahájila přípravné práce na rekonstrukci náměstí Jiřího z Poděbrad, která potrvá 33 měsíců. Za návrhem stojí architektonické studio MCA atelier. Prohlédněte si současnou i budoucí podobu jednoho z nejživějších pražských náměstí.

Většina náměstí byla oplocena a vysoutěžené sdružení firem Auböck a Gardenline začalo například s výkopovými pracemi či přípravou staveniště. V době rekonstrukce zůstanou zachovány kulturní akce a farmářské trhy, které se budou v návaznosti na práce na náměstí přesouvat, sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Přes 20 let připravované úpravy náměstí budou zahrnovat nové prostranství pro pořádání akcí před kostelem Nejsvětějšího Srdce Páně, nahrazení asfaltu dlažbou nebo mlatovými povrchy, výsadbu stromů a další zeleně, rekonstrukci a přesun kašny nebo opravu a rozšíření dětského hřiště. Projekt rekonstrukce připravila Prahy 3, ale práce poté s ohledem na náklady a význam náměstí převzal pražský magistrát.

Podle primátorova náměstka Petra Hlaváčka (STAN) je nynější stav náměstí výsledkem postupných nesystematických úprav a neodpovídá jeho významu. "Našim cílem byl koncepční přístup k revitalizaci náměstí, který si městská část i její obyvatelé bezpochyby zaslouží. Vznikne zde ucelený kvalitní veřejný prostor, posílí navíc pěší prostupnost, zlepší se stav zeleně i bezpečnost obyvatel," uvedl. Město jedná s ministerstvem pro místní rozvoj, které by mohlo přispět až na polovinu nákladů.

Dělníci podle informací magistrátu od předání stavby začátkem ledna dokončili oplocení náměstí, zahájili výkopové práce na kanalizaci, postupně naváží zařízení staveniště nebo kácí křoviny a špatně zakořeněné stromy. Většina náměstí zůstane podle harmonogramu prací v letošním a příštím roce uzavřena, trhy a další akce se budou konat v přístupných částech. Přístup k metru zůstane zachován. V roce 2026 už bude většina prací hotova a nepřístupná bude jen menší část náměstí.

Podle magistrátu je ze zdravotních důvodů nutné vykácet asi 50 stromů, vysazeno bude 150 nových. Půjde zejména o platany, ale také javory, habry, břestovce, ambroně, duby, lípy, okrasné třešně a jerlíny. Nově vysazeny budou také trávníky s vyšší odolností a zavlažování zeleně bude zajištěno z nově vybudované akumulační nádrže. Úpravy dozná i parkování, místa z křižovatky Laubovy a Lucemburská ulice se přesunou do Milešovské ulice. Nynější počet parkovacích míst by se měl zvýšit z 58 na 59, uvedl magistrát.

Pražský dopravní podnik (DPP) v září 2021 na náměstí zahájil opravu stanice metra. Zahrnovala nové výtahy pro vozíčkáře a rodiče s kočárky, podnik také vyměnil eskalátory a opravil další části stanice. Loni byla stanice kvůli výměně eskalátorů na deset měsíců uzavřena, otevřela se v listopadu a DPP nyní dokončuje budování výtahů, které mají začít fungovat v květnu.

 

Právě se děje

Další zprávy