Potížista jménem Huawei. Jak důstojník stvořil obra chrlícího do světa "čínský um"

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
31. 1. 2019 9:37
Co je Huawei, kdo za firmou stojí a proč je společnost v potížích? Podívejte se na otázky a odpovědi ke kauze čínského telekomunikačního gigantu.
Foto: Reuters

Co je Huawei?

Firma Huawei, kterou založil v roce 1987 Žen Čeng-fej, bývalý čínský armádní důstojník a obdivovatel Mao Ce-tunga, je druhým největším prodejcem chytrých mobilních telefonů na světě za korejským Samsungem, ve třetím čtvrtletí loňského roku předstihla americkou firmu Apple. Podle nedávné zprávy singapurské společnosti pro průzkum trhu Canalys má Huawei nyní pod kontrolou 14 procent světového trhu.

Produkty a služby Huawei jsou dostupné ve více než 170 zemích a využívá je třetina světové populace. Firma v roce 2017 dodala na trh 153 milionů smartphonů, zatímco o rok dříve to bylo 139 milionů. Firma sídlí v čínském Šen-čenu a v roce 2017 měla zhruba 180 tisíc zaměstnanců.

  • Samotný název Huawei se dá podle sinologů přeložit několika způsoby, záleží na výslovnosti. Nejobvyklejší překlad zní "krásný čin", avšak zároveň se dá číst jako "čínská schopnost" nebo "čínský um".
 

Právě se děje

Další zprávy