Jak nepřijít o práci kvůli nástupu robotů? Musíme děti učit měkké dovednosti, shodují se odborníci

Vojtěch Kubát
23. 11. 2016 13:12
Takzvaná čtvrtá průmyslová revoluce, nazývaná též Průmysl 4.0 nebo Práce 4.0, výrazně změní pracovní trh. Podle Carla Freye z britské Oxford Martin School v budoucnu přijdou o práci lidé, jejichž činnost je nahraditelná roboty a automatizovanými systémy. Půjde především o manuální a levné pracovní pozice ve výrobě. Vzniknou však tisíce nových pracovních míst ve výzkumu a vývoji, sdílené ekonomice nebo ve službách.
Robot YuMi (ilustrační foto).
Robot YuMi (ilustrační foto). | Foto: David Kohout

Praha – Pokud Česko zůstane levnou dílnou pro ostatní státy, skončí to pro nás ekonomickou stagnací a propouštěním zaměstnanců. Varuje před tím Josef Středula, šéf odborářské centrály ČMKOS.

„Jednoduchá, málo kvalifikovaná a levná výroba nevydělá tuzemským firmám na investice do nových technologií, které jsou přitom pro budoucí konkurenceschopnost klíčové,“ zdůraznil Středula na dnešní konferenci nazvané Práce 4.0 – Robot verus člověk.

Na akci pořádané vydavatelstvím Economia se odborníci z průmyslu, akademické i státní sféry snaží najít odpovědi na to, jak nastupující čtvrtá průmyslová revoluce promění trh práce.

Takzvaný Průmysl 4.0 počítá s masovým zavedením digitálních a automatických systémů do výrobního procesu. Následkem klesne počet málo kvalifikovaných pracovních pozic a naopak vyrostou nová místa v oborech navázaných na vývoj a inovace nebo ve službách.

Podle odborníků je potřeba se nejen zaměřit na rozvoj oborů s vysokou přidanou hodnotou, ale také k tomu uzpůsobit sociální a vzdělávací systém. "Firmy už nebudou potřebovat lidi, jejichž pracovní činnost je nahraditelná roboty a automatizovanými systémy," říká například Carl Benedikt Frey, ředitel vědeckého programu Technologie a zaměstnanost na britské Oxford Martin School.

"O práci přijde řada dělníků ve výrobě, ale také lidé v dopravě a logistice. Obecně ubude málo kvalifikovaná a levně placená práce. Například ve Spojených státech zmizí během několika let 83 procent všech pracovních míst s hodinovou mzdou pod 20 dolarů," dodává Frey.

Naopak má výrazně stoupnout poptávka po lidech s takzvanými soft skills (měkké dovednosti) čili schopnostmi v oblastech mezilidské komunikace, sociální inteligence a kreativity.

"V Česku vidím velké příležitosti pro vznik nových pracovních míst hlavně ve službách a ve sdílené ekonomice," říká Jiří Vaňásek, náměstek ministerstva práce a sociálních věcí, který se budoucími změnami na pracovním trhu zabývá.

"Proto také potřebujeme reformovat české školství. Musíme se mnohem více zaměřit na to, aby děti a studenti uměli kriticky myslet, aby byli kreativní a flexibilní. Učit je strojově znalosti z jednoho oboru je naopak nesmyslné," myslí si.

S tím souhlasí i Eduard Palíšek, šéf české pobočky německého koncernu Siemens a zároveň člen expertního týmu, který se podílel na tvorbě Národní iniciativy Průmysl 4.0. "Musíme se přizpůsobit tomu, co přijde za deset, patnáct let. Čili musíme dělat kroky, které dnes voliči neocení, protože budou mít pocit, že se jich to netýká. Proto potřebujeme silné politiky s vizí, kteří budou schopni lidi přesvědčit," dodává.

Ohledně budoucnosti České republiky v době Průmyslu 4.0 je Palíšek optimistický. "Nemyslím si, že polovina Čechů přijde o práci a nahradí je roboti. Velká část lidí se jen místo výroby uplatní v nových oborech, které díky průmyslové revoluci vzniknou. A já věřím, že ve výsledku to české ekonomice prospěje,“ říká.

 

Právě se děje

Další zprávy