Dokážou hotely přežít a bude letos letní sezóna? Čtenářům odpovídal šéf sítě Orea

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 14. 4. 2020 11:09
Propad tržeb v cestovním ruchu od počátku krize do konce dubna, do kdy může zatím trvat nouzový stav, dosáhne 50 miliard korun. S připočtením služeb navázaných na toto odvětví budou ztráty činit přes 75 miliard korun. Na dotazy čtenářů ohledně kolapsu hotelového trhu kvůli koronavirové krizi a na výhled letní sezóny odpovídal šéf sítě Orea Hotels & Resorts Gorjan Lazarov.
Šéf hotelové sítě Orea o kolapsu českého turistického ruchu
Rozhovor skončil
Čtenářům odpovídá ředitel hotelové sítě Orea Gorjan Lazarov.
Přečíst si rozhovor

Zavřeno je 95 procent hotelů a dalších ubytovacích zařízení, nefunguje stejné procento lázeňských zařízení. V provozu nemohou být žádné prodejny cestovních kanceláří či informační centra. Návštěvníkům nejsou přístupné památkové objekty. Zavřeny jsou tři čtvrtiny restaurací, zbytek funguje v omezeném provozu "přes ulici".

Dosavadní podpora státu v podobě bezúročných úvěrů či kompenzací mezd je podle asociací nejasná, nedosáhnou na ni všichni podnikatelé. Podle prezidenta Asociace a hotelů a restaurací (AHR) Václava Stárka chybí u programu na podporu zaměstnanosti Antivirus jasný výklad ze strany ministerstva práce. Denně od svých členů podle něj přijímají stovky dotazů.

"Podnikatelé tápou v tom, zda mohou použít ten režim A, v případě, že třeba provozovna byla částečně uzavřena," uvedl příklad k aktuální situaci v cestovním ruchu.

Podnikatelům podle Stárka komplikuje situaci také nejistota v tom, že nevědí ani předpokládané termíny, kdy budou moci své provozy otevřít. "Pokud nebudeme mít tento výhled a pokud bude pokračovat tato nejistota, podnikatelé skončí," řekl.

AHR, Fórum cestovního ruchu, Svaz léčebných lázní a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR připravily proto záchranný plán, který vládě předložily na začátku minulého týdne. Je rozdělen do tří částí, které zahrnují současný nouzový stav a dále období do dvou a do šesti měsíců po jeho konci. Cílem opatření je udržet co nejvíce firem v oboru a zabránit propouštění, následně podpora obnovy cestovního ruchu.

V cestovním ruchu je zaměstnáno na čtvrt milionu lidí. Odvětví každý rok do veřejných rozpočtů odvádí více než 125 miliard korun. Cestovní ruch podle státní agentury CzechTourism tvoří tři procenta z hrubého domácího produktu ČR.

Šéf hotelové sítě Orea o kolapsu českého turistického ruchu

Rozhovor skončil
14. 4. 2020
Ptá se: Vojtěch

, zda si troufnete odhadnout, zda následky pro sektor hotelnictví budou nadcházející léto více devastující, něž tomu bylo roku 2009? Děkuji za odpověď

Odpovídá: Gorjan Lazarov

Myslím, že následky budou velké. Nikdo teď, ale nemůže říct, jak nás moc zasáhnou. Pokud se rychle objeví lék, tak vše by se mohlo brzy vrátit do normálu. Ale dneska je stále spousta věcí, které ještě nevíme.

14. 4. 2020
Ptá se: Robert Schwarz

Dobrý den, chci se zeptat máme sjednáno s Kooperativou pojištění úplného přerušení provozu, ale bylo nám odpovězeno, že vzhledem
k tomu že je to všude, tak žádné plnění nebude. Další dotaz platíme za rok asi 40 000 Kč za televizi, osu, web..., jestli se bude něco vracet

Odpovídá: Gorjan Lazarov

Děkuji za dotaz, ale spíše si myslím, že je to dotaz pro Asociaci hotelů a restaurací.

14. 4. 2020
Ptá se: Jan

Dobrý den, rád bych se vás zeptal, co si myslíte o situaci které čelí Pražští hoteliéři? Pokud budou uzavřené hranice do konce září, jak si myslíte že je uživí "český turista"? Myslíte si, že jsou Češi zvyklí jezdit do Prahy na dvě a více nocí? Jak byste být těmi hotely lákal klienty pro vnitrozemní dovolenou právě do hlavního města?

Odpovídá: Gorjan Lazarov

Praha je navštěvovaná 11 milióny cizinců každý rok. Určitě kouzlo Prahy budou chtít objevit i domácí turisté. Tím, že v Praze na ulicích není v současné době tolik lidí, může to přilákat domácí klientelu a otevírá se tak pro ně možnost užít si krásu města naplno v době krize.

14. 4. 2020
Ptá se: V.N.

Dobrý den z Karlových Varů. Pokud se situace uklidní a naše vláda se rozhodne otevřít hranice pro návštěníky z alespoň některých bezpečnějších zemí, dokážete odhadnout, jaký bude v důsledku překážek v dopravě a také kvůli ekonomickým dopadům pandemie zájem o návštěvu Česka? A z jakých zemí se dají návštěvníci očekávat?

Odpovídá: Gorjan Lazarov

Myslím si, že jako první se vrátí návštěvníci ze sousedních státu. Lidé se budou muset cítit bezpečně na to, aby začali používat leteckou dopravu jako dřív.

14. 4. 2020
Ptá se: Kateřina

Dobrý den, plánují se hotely z vaší sítě zapojit do pomoci v boji proti koronaviru? Celá řada menších soukromých hotelů např. poskytuje ubytování zdarma lidem bojující v první linii (lékařů, zdravotním sestrám atd.), či pro ně připravuje stravování a tím jim dopadá starost se zařizováním jídla. Solidarita v dnešní době je potřebná a ne jen myslet na byznys. Přeji pevné zdraví, Katka

Odpovídá: Gorjan Lazarov

Dobrý den, byli jsme mezi první společností, která nabídla naše kapacity pro ty, kteří potřebují pomoc. Naši lidé mají pomoc v DNA a všichni přispěli, jak mohli ve svých regionech. Například jsme měli připravené respirátory pro naše zaměstnance, a když se hotely uzavřely a respirátory chyběly, rozdali jsme je zdravotníkům. Rozvážíme jídlo v domovech pro seniorech nebo dětských domovech. Jsme vděčni všem za to, co pro společnost dělají a myslím, že budeme mít ještě příležitost se zavděčit. My jsme česká značka a budeme vždy pomáhat, abychom krizi překonali.

14. 4. 2020
Ptá se: Imrich

Mají tuzemské hotely vůbec kapacitu pojmout všechny Čechy, kteří místo v zahraničí budou letos trávit letní dovolenou v ČR? Nehrozí, že Třeba už koncem května, nebo v červnu bude už na rezervaci pozdě?

Odpovídá: Gorjan Lazarov

Kapacita v kvalitních hotelech je určitě omezená. Nedokážu říci, jak se k tomu postaví konkurence, ale my máme cenovou výhodu za včasný nákup a přidáváme ještě flexibilitu pro klienty.

14. 4. 2020
Ptá se: Jirka

Dobrý den, rád bych se zeptal, jestli myslíte, že vzhledem k ekonomickým dopadům restrikcí, až se situace uvolní, dojde ke zdražení služeb v cestovním ruchu? Děkuji za odpověď.

Odpovídá: Gorjan Lazarov

Ceny v cestovním ruchu se vždy řídí poptávkou, protože kapacita je limitovaná. Takže pokud poptávka za služby bude vetší, určitě se dá čekat, že služby mohou zdražit. My kvůli tomu na orea.cz nabízíme už teď letní pobyty s flexibilitou, které se dají pořídit s hodnotu, která se nabízí za včasný nákup.

14. 4. 2020
Ptá se: Jana

Dobrý den, budou po otevření na hotelech platit přísnější hygienická pravidla? Abychom se vyhnuli druhé vlně epidemie po otevření hranic?

Odpovídá: Gorjan Lazarov

Pracujeme na tom. My už před krizí jsme byli hodně „posedlí“ hygienou a dodržováním pravidel. Teď se připravujeme ještě více a chceme se na to zaměřit. Chceme zajistit bezpečné prostředí pro naše hosty a zaměstnance.

14. 4. 2020
Ptá se: Martina

Co nabídnete klientům na letní dovolené navíc? Češi možná budou překvapeni, že kvalitní dovolená se dá zažít i doma, nejenom v Thajsku, Zanzibaru nebo na Kanárských ostrovech? Čím je přesvědčíte?

Odpovídá: Gorjan Lazarov

My už jsme udělali hodně změn, které klienti mají rádi a vrací se k nám. Rekonstruovali jsme resorty. U nás na snídani Vám uvaří výbornou kávu life barista, dokonce jsme vytvořili naši vlastní kávovou směs. Máme domácí med na snídani, a ještě spoustu malých překvapení pro hosty. Investovali jsme do dětské herny, které máme na hotelech a do animačních programů, které pořádáme každý den o prázdninách a o víkendech. Rekonstruovali jsme také wellness zóny.

14. 4. 2020
Ptá se: Táňa

Dobrý den, chci se zeptat, zda dokážete odhadnout , jak se budou vyvíjet ceny pobytů ? Pokud bude možné v létě cestovat alespoň po ČR . Děkuji a pěkný den . Táňa

Odpovídá: Gorjan Lazarov

Pokud v létě budou možné cesty v ČR, ceny se asi budou navyšovat směrem k termínu příjezdu. Kvůli tomu jsme i my teď spustili kampaň, která je postavena na flexibilitě termínu a na ceně, která je atraktivní pro klienty.

14. 4. 2020
Ptá se: Alice Pokorná

Dobry den, mame zakoupeny pobyt do kempu/chata zacatkem cervence, bude mozne se koupat v jezerech a realizovat tuto dovolenou, deti maji jet na tabor v lete a take uvazujeme o pobytu na horach na par dnu, lanovka na Snezku. Mame platit zalohu za rezervaci, jsou to realne plany? Dostaneme pripadne penize zpatky, jestli se vladni narizeni neuvolni do te doby? Dekuji

Odpovídá: Gorjan Lazarov

Asi to bude záležet na provozovateli. Orea si určitě nebude chtít nechávat zálohy od klientů, my se chceme zachovat maximálně proklientsky a férově a flexibilně se přizpůsobit požadavkům klienta.

14. 4. 2020
Ptá se: Vladimír

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli předpokládáte v létě výrazně zvýšené ceny proti obvyklé úrovni s ohledem na očekávaný větší zájem o tuzemské pobyty a pravděpodobnou snahu hotelů snížit ztráty vzniklé jarní mimořádnou situací ? Děkuji Vám

Odpovídá: Gorjan Lazarov

Předpokládáme, že poptávka v létě bude, pokud vše bude ok. Orea se chce zachovat férově a nechceme prodávat předražené pobyty. My už dneska na orea.cz prodáváme letní pobyty, za které můžete zaplatit dnes a máte maximální flexibilitu, kdy budete čerpat.

14. 4. 2020
Ptá se: Filip

Dobrý den, jak si myslíte, že by měl pomoc stát? Všechny obory budou nějakým způsobem zasaženy více, či méně. Cestovní ruch vytváří velké množství pracovních míst, nejedná se jenom o hotely, ale i restaurace, letecké společnosti, cestovní kanceláře, průvodci, taxikáři... Jaká je podle Vás nejlepší cesta, aby se stát angažoval? Peníze budou potřeba ve všech oborech ekonomiky.

Odpovídá: Gorjan Lazarov

Souhlasím. Cestovní ruch patří mezi ty obory, na které bude mít tato situace největší dopad. Každopádně, to co chceme je systémová podpora na omezenou dobu, která se může aplikovat dle dopadu i na jiné obory. Když firmy budou osvobozeny od nákladu na sociální a zdravotní pojištění, umožní jim to zachovat větší počet zaměstnanců. Pokud budou muset propouštět, stát bude hradit náklady na nezaměstnané. Nebo DPH na ubytovací služby by se na omezenou dobu mohlo snížit na 5 procent. Ve finále, něco co se už dělá – likvidita do bankovního sektoru přes půjčky, které jsou garantovány státem.

14. 4. 2020
Ptá se: Markéta

Dobrý den, vzhledem k tomu, že situace v mezinárodním cestovním ruchu se nevrátí do normálu nejen během letošního léta, ale bude to trvat nejméně 3-5 let, než se zcela otevřou hranice a volný pohyb osob celosvětově, tak hotely zaměřené prioritně na zahraniční klientelu jen čekají s nataženou rukou ke státu, jak je zasaturuje nebo už reagují na novou situaci, chtějí se adaptovat a mění své koncepty? Nebo se domnívají, že je stát bude podporovat 3 až 5 let, jen aby nezkrachovali?

Odpovídá: Gorjan Lazarov

Myslím, že určitě tři až pět let podpora od státu není potřeba. Musíme vnímat Covid jako něco mimořádného, něco, co omezuje volný pohyb a život na nějaký omezený čas, maximalně do roka. Čekáme, že se potom život vrátí a kvůli tomu potřebujeme podpořit obor tak, abychom byli schopni zachránit co nejvíce pracovních míst.

14. 4. 2020
Ptá se: Irena

zda bude možné pronajímat soukromé chaty, chalupy, od kdy a kdy se zcela otevřou hranice

Odpovídá: Gorjan Lazarov

To záleží, jak se situace bude vyvíjet. Budeme to sledovat a dodržovat doporučení vlády.

14. 4. 2020
Ptá se: Jakub

Dobrý den, navázal bych na dotaz pana Schwarze, ohledně pojištění přerušení provozu. Máme tuto pojistku také sjednanou a k plnění jsme dostali stejnou odpověď. Předpokládám, že takových pojistek je uzavřeno více, možná máte podobné pojištění sjednáno pro provozy OREA také, proto by mne zajímalo, jestli byste doporučoval podání hromadné žaloby.
A jaký je Váš odhad opětovného nastartování hotelového trhu po otevření hranic? Moc děkuji.

Odpovídá: Gorjan Lazarov

Určitě bych doporučoval poradit se s právníkem. Jinak myslím, že zatím se dá velmi těžko předpovídat, jaký bude restart hotelového trhu po otevření hranic. Existuje několik scénářů. Sledujeme to, co se děje například v Číně. Tam jsou už hotely na 50 procentech obsazenosti, tak doufáme, že to nebude moc dlouho trvat ani u nás.

14. 4. 2020
Ptá se: Pavol Travnik

Dobrý den, myslíte si, že místo Airbnb začnou také hotely poskytovat pokoje k středně dlouhodobému pronájmu? Kdy si myslíte, že se nastartuje sezóna a co bude důvod (vakcinace, heard imunity ...)?

Odpovídá: Gorjan Lazarov

Myslím si, že budeme svědky inovativních modelů, které hoteliéři vymyslí. Sami pracujeme na pár nápadech, které chceme realizovat. Zatím bych nechtěl předpokládat, kdy začne sezóna, pořád víme hodně málo. Nalezení léku určitě přispěje k zmírnění obav a pomůže k tomu, aby se život se vrátil do normálu.

14. 4. 2020
Ptá se: Regina

Existuje v současnosti jakékoliv ubytovací zařízení kdekoliv v ČR, které by přijalo na 14 dní karantény dvě osoby, které bydlí dlouhodobě ve Francii, a nyní se z rodinných důvodů musejí na nějakou dobu vrátit do ČR? U rodiny karantenu trávit nemohou, neboť se tam nacházejí staří lidé a malé děti.. Děkuji za odpověď.

Odpovídá: Gorjan Lazarov

Myslím, že ano. Existuje pár možností, klidně mi napište na email [email protected] a zkusím pomoct.

14. 4. 2020
Ptá se: Monika

Dobrý den, četla zajímavý přehled odhadů propadů spotřeby v cestovním ruchu podle krajů. A zatímco všechny kraje se pohybovaly od -2 do -7 procent, tak u Prahy byl odhad -45 %. To by znamenalo, že vlastně jediný problém má hlavní město. Je to pravda? A jak na takovou situaci reagovat? Není to spíše o podpoře ze strany státu o tom, aby pražští podnikatelé v cestovním ruchu upravili svoji nabídku a nalákali turisty z České republiky, místo zaměření se na movitější zahraniční klientelu? Děkuji za odpověď.

Odpovídá: Gorjan Lazarov

Myslím, že dopad bude ve všech regionech. Nesmíme zapomenout, že ekonomika Prahy je postavena na tom, že každý rok ji navštíví až 11 miliónů zahraničních turistů. Škoda Auto vyváží 1.2 milióny aut do světa, pražští hoteliéři vyváží pokoje, které fyzicky zůstávají v Praze, ale prodávají se ven. Stejně jako Škodu Auto nezachrání to, že v Česku se budou prodávat jen škodovky a Škoda se nebude prodávat ve světě, stejným způsobem hotely nezachrání jen domácí turisté. Na druhou stranu, Praha je krasné město a myslím si, že čeští turisté by měli využít této možnosti k návštěvě. My už na hotelu Pyramida máme nachystané baličky. Hotel je v pěší vzdálenosti od Pražského Hradu a jsem si jist, že po otevření uvítáme spoustu domácích turistů.

14. 4. 2020
Ptá se: Petr

Dobrý den, jako člověk který léta pracoval ve vedení jednoho velkého pražského hotelu se musím nářkům hoteliérů opravdu smát. Téměř všichni z nich má za poslední roky astronomické zisky a teď po měsíční uzávěře brečí že zkrachují - to je naprostý nesmysl, podle učetnictví za poslední roky musí mít průměrný středně velký pražský hotel desítky milionů korun rezervy a přerušení provozu by vydržel i na dva tři roky. Vysoce ziskový sektor hotelnictví chce prostě cíleným nátlakem pumpnout státní rozpočet aby sezóna která by jinak skončila jako průměrná na nule uzavřela se ziskem a samozřejmě ještě típnout Airbnb. Je ostuda, že se na mnohamiliónové zisky luxusních hotelových řetězců mají defacto skládat ze svých daní dělníci a matky samoživitelky. Měli byste se stydět. Ex-Le Palais manager

Odpovídá: Gorjan Lazarov

Děkuji moc za Váš názor. Já jsem se nikdy nepotkal s tím, že provozy jsou zcela uzavřené. Ekonomické dopady ještě přijdou. Je krize. Tady to není jen sektorová věc a pokus o to, aby daňoví poplatníci něco zaplatili. Naopak, je čas společně podniknout kroky tak, aby ekonomický dopad a dopad na běžný život byl co nejmenší. Pokud se podíváme na fakta jen za uzavření během března a dubna, hoteliéři už mají negativní finanční dopad, který přesahuje zisk z minulého roku. Můžeme říkat, že to vlastně není problém, že to stejné trh vyřeší, ale ve finále to bude mít dopad na bankovní sektor, na pracovní úřady, a tím pádem na všechny občany.

14. 4. 2020
Ptá se: Petr T.

Dobrý den, máme spolu se 3 kymarády zamluvenou chalupu na ryby. Jde o oficiální ubytovací zařízení, kde je však vždy jen jedna parta lidí v max. počtu 9 osob. Myslíte si, že takovéto ubytování by mělo být i v současné době blokováno?? Není mnohem větší šance se nakazit v práci nebo na ulici či v MHD než na takové chalupě v přírodě, kde budu jen s lidmi, které dobře znám?? Děkuji za odpověď a přejí co nejdřívější návrat do normálu.

Odpovídá: Gorjan Lazarov

Dobrý den, myslím, že když už se dělají takové zásahy, abychom zastavili šíření nemoci, a dle posledních čísel jsme na dobré cestě, měli bychom vydržet. Abychom nelitovali a jen kvůli pár dnům navíc neobětovali měsíc uzavření ekonomiky, za který stejně budeme muset zaplatit.

14. 4. 2020
Ptá se: Vašeknnn

Dobrý den, očekáváte, že se vlivem pouze v Čechách žijících občanů změní například produktová skladba a nabídka z gastronomického pohledu? Například více lokálních dodavatelů, české značky apod? Děkuji

Odpovídá: Gorjan Lazarov

Myslím si, že i před krizí lidé spíše vyhledávali zážitky, chtěli poznat lokální věci. Takže určitě poptávka po regionálních surovinách bude pokračovat.

14. 4. 2020
Ptá se: Naďa

Dobrý den.. za předpokladu, že bude tuzemským hotelům opět umožněn provoz během letošního léta/roku, plánujete nějaký zvláštní program pro hosty, kteří by ve vašich hotelech rádi strávili letošní dovolenou? Děkuji, Naďa.

Odpovídá: Gorjan Lazarov

Spokojenost hostů je pro nás na prvním místě. Za poslední léta jsme udělali spoustu změn a zákaznická zpětná vazba je velmi pozitivní. Chceme pokračovat dál – budovat českou hotelovou značku, která bude symbolem kvality. Doufám, že počet spokojených klientů se dál bude navyšovat, a to nám umožní dát českou značku i na některé hotely v zahraničí. Naše dětské programy, kvalita jídla a čistota jsou věci, které klienti mají rádi, a na kterých chceme stavět i dál.

14. 4. 2020
Ptá se: René

Dobrý den, pane Lazarove, mám několik otázek:
1) Kdy je podle Vás skutečně reálné, aby se otevřely hranice pro cestovní ruch (byť by to bylo s nějakým výčtem výjimek směrem dovnitř i ven)?
2) Kdy se podle Vašeho odhadu začnou ubytovávat zahraniční hosté v ČR?
3) Kdy podle Vašeho odhadu začne fungovat mezinárodní doprava v rámci Evropy - tj. letecké, vlakové i autobusové linky?
4) Myslíte si, že bude v létě možné odjet nebo odletět na zájezd s CK typicky někam do Středomoří (byť opět s nějakými výjimkami)?
Děkuji a přeji hodně zdraví.

Odpovídá: Gorjan Lazarov

ad 1) Myslím, že máme experty, které se s tím zabývají, a to rozhodnutí bude na nich. Doufám, že přijde, co nejdříve.

ad 2) Záleží na hodně faktorech, uvidíme, jak se situace bude vyvíjet.

ad 3) Bohužel nemám dost informací, abych mohl na tuto otázku odpovědět. Ale epidemiologové a krizový štáb mají plnou důvěru a myslím, že zvolí první bezpečnou možnost.

ad 4) Nejsem si úplně jist. Uvidíme, jak se bude vyvíjet situace v zemích, které jsou typické letní destinace. Zatím, to nevypadá moc dobře.

 

Právě se děje

Další zprávy