Jahod je méně, zdraží ale hlavně meruňky. Více než počasí trápí ovocnáře podvodníci

Tereza Holanová Tereza Holanová
1. 6. 2016 13:25
Pěstitele letos postihly mrazy, silné deště a krupobití - úroda ovoce bude kvůli špatnému počasí zhruba o pětinu nižší. Na cenách by se nedostatek měl projevit jen v případě meruněk, které mohou podle předsedy Ovocnářské unie zdražit o pětinu. Zvláště jahodáři si ale více než na neúrodu stěžují na překupníky, kteří jim konkurují levnými jahodami z dovozu a vydávají je za české. Rozpoznat podvod je přitom podle nich stále náročnější.
Jahody. Ilustrační foto
Jahody. Ilustrační foto | Foto: ISIFA/Thinkstock

Praha - Českého ovoce bude letos zhruba o pětinu méně než loni. "Mohou za to mrazy, deště a kroupy, které poškodily část úrody," říká předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

K největšímu poklesu úrody dojde u meruněk a broskví, které koncem dubna zasáhly mrazy. O něco méně pak klesne úroda hrušek a jablek. Škody způsobené mrazem vyčíslili ovocnáři na přibližně 400 milionů korun.

"Teď nám navíc přibývají krupobití, takže minulý týden byly významně poškozené pěstitelské oblasti, které paradoxně přežily mráz," říká Ludvík. Od krup je tak podle něj "rozbité" například Českobrodsko, Slánsko, Náchodsko a Hradecko. "Kde mrzlo, tam kroupy nechodí - a naopak," dodává.

Meruňky by kvůli menší nabídce podle něj mohly zdražit. "Tak o deset až dvacet procent. Určitě by to ale nebylo o polovinu," odhaduje předseda Ovocnářské unie.

Na ceně ostatního ovoce se ale neúroda neprojeví. "Nečekáme žádné pohyby. Mrazy sice zasáhly většinu střední Evropy, ale Polsko, které je největším producentem ovoce ve střední i východní Evropě, jim uniklo," vysvětluje Ludvík. Vzhledem k tomu, že se drtivé množství ovoce dováží (většinou 50 až 80 procent, ale například broskví přes 90 procent), totiž záleží hlavně na cenách v zahraničí.

Překupníci podvádějí, tvrdí jahodáři

Jahod letos zemědělci kvůli srážkám a krupobití sklidí o 15 až 20 procent méně. Více než na počasí si ale jahodáři stěžují na zahraniční dovozce. Nevadí jim ani tak samotný fakt, že jim konkurují nízkými cenami, jako to, že překupníci následně "vydávají" tyto jahody za české.

Přímo na cenu ovoce tyto podvody podle Ludvíka vliv nemají. Pokud by ale zahraniční jahody nebyly označené jako české, zákazníci by je kupovali méně a šli by k českým ovocnářům. "Myslím, že by se tak trh pro české pěstitele trochu uvolnil," říká Ludvík.

Na nefér praktiky si stěžují i samotní jahodáři. "Přežil jsem slovenský dovoz v devadesátých letech, španělský dovoz v letech 2001 a 2002, začal jsem přežívat polský dovoz. Ale nejhorší je, že překupníci vydávají jahody za naše - to si ani neškrtnu," tvrdí majitel jahodárny v pražských Kunraticích Jiří Jakoubek. "Není to problém jen tady v Praze, ale i ve Zlíně, v Ústí nad Labem," dodává.

Podle jahodářů se přitom podvody začínají zdokonalovat. "Překupníci například nakoupí české jahody a deset, čtrnáct dní na tyto doklady prodávají ovoce, které je z dovozu. Stejně tak jsme se setkali s podnikateli, kteří si zakládají na zahradách takzvané záhumenky, kde vysází deset, dvacet arů jahod, deklarují se tak jako čeští farmáři a kromě toho dovážejí nekontrolovatelné množství jahod ze zahraničí," popisuje Ludvík.

Do Česka se podle ovocnářů dováží více než 80 procent čerstvých jahod, například loni to bylo 11 500 tun. Nejvíce jich pochází ze Španělska, následuje Německo. 

Nechceme dotace, ale pořádek

"Nežádáme o další dotace, chceme pořádek," zdůrazňuje předseda Ovocnářské unie. Ministra zemědělství Mariana Jurečku vyzval, aby Státní zemědělská a potravinářská inspekce zvýšila počet kontrol.

"Dnes je inspekce na hranici svých kapacit. Snažíme se posilovat počty kontrolorů v terénu," reaguje Jurečka. Ministerstvo by podle něj potřebovalo násobně větší počty inspektorů, než má teď, zároveň se ale chce vyhnout kritice, že nabírá další úředníky. "Takže teď řeším, kde v rezortu převedu lidi na inspekci," doplňuje.

Částečně by podle něj mohla pomoct novela zákona o potravinách, která má začít platit od Nového roku. "Za klamání spotřebitele pak bude možné ukládat sankce," slibuje ministr. Dokázat, že nějaká konkrétní jahoda není z Česka ale odjinud, však podle něj bude "detektivní práce".

Ta konkurence je tak obrovská, že si nějaký obchodní řetězec nedovolí zvýšit ceny a říkat, že je to kvůli novele zákona o významné tržní síle, konstatuje ministr zemědělství Marian Jurečka. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy