Jaderná elektrárna Dukovany neplánovaně odstavuje druhý blok. Zřejmě netěsní armatura

ČTK ČTK
Aktualizováno 23. 3. 2017 16:55
Ve druhém bloku nyní příznaky ukazují na možnou závadu ruční armatury. Stav ale nemá žádný vliv na bezpečnost provozu. Energetici tak blok odstavují, aby ho mohli zkontrolovat.
Foto: Jakub Plíhal

Dukovany - V Jaderné elektrárně Dukovany dnes večer energetici neplánovaně odstaví druhý reaktorový blok. Potřebují zkontrolovat jeho hermetické prostory, kde by u jedné armatury mohla být drobná netěsnost. Už snižují výkon bloku. Délka odstávky bude záviset na výsledku kontrol. Agentuře ČTK to řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. U bloku číslo dvě skončila 18. března půlroční plánovaná odstávka.

V dukovanské elektrárně tak budou znovu stát dva z jejích čtyř bloků. Od 20. ledna podle plánu nevyrábí elektřinu první blok, dodávky do sítě by u něj měly být obnoveny v polovině května.

Ve druhém bloku nyní příznaky ukazují na možnou závadu ruční armatury. "Stav nemá žádný vliv na bezpečnost provozu ani okolí," uvedl Bezděk. Rozhodnutí energetiků odstavit blok a zkontrolovat zařízení je podle něj v souladu s dlouhodobým konzervativním přístupem k bezpečnému provozu elektrárny.

Druhý blok Dukovan stál do minulé soboty podle plánu, jeho dlouhá odstávka byla způsobena přípravami na další dlouhodobý provoz. Energetici v tomto bloku provedli rozsáhlé revize a kontroly zařízení a také investiční akce, za čerstvé vyměnili pětinu jaderného paliva. Povolení provozu u tohoto bloku skončí 10. července. Společnost ČEZ už požádala Státní úřad pro jadernou bezpečnost o nové povolení.

V Dukovanech dnes za účasti 25 expertů rovněž začíná mezinárodní prověrka bezpečnosti provozu elektrárny. Zástupci světového sdružení provozovatelů jaderných elektráren WANO budou v elektrárně do 7. dubna. Mise se koná pravidelně.

Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu spotřeby elektřiny v ČR. Minulý rok dodala elektrárna do sítě 11,954 terawatthodiny (TWh) elektřiny. ČEZ potřebuje letos získat nové povolení provozu také pro bloky tři a čtyři, jejichž licence skončí s tímto rokem. Pro dukovanský blok číslo jedna už SÚJB vydal nové povolení vloni.

 

Právě se děje

Další zprávy