Izrael slibuje odplatu tomu, kdo ruší GPS u letiště. Viní Rusy i domácí nepřátele

on on
2. 7. 2019 20:32
Piloti letící na izraelské letiště Bena Guriona poblíž Tel Avivu si už několik týdnů stěžují na záhadné rušení GPS signálu. Izraelští představitelé nyní tvrdí, že problém mohou způsobovat Rusové. Zatím netuší, zda úmyslně z lodi, či omylem z jedné ze svých vojenských základen v Sýrii. Zdrojem výpadků, které přes den trápí piloty civilních dopravních letadel, by ale mohli být i místní "nepřátelé státu".
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ESA

Již několik týdnů hlásí piloti dopravních letadel při vzletu či přistání na mezinárodním letišti Bena Guriona problémy se signálem GPS. Izrael dokonce doporučil posádkám informace z přijímačů signálu zcela ignorovat a spolehnout se radši na záložní systém.

Podle deníku Haaretz dosud nebylo zřejmé, kdo výpadky způsobuje. Ze sabotáže nyní obvinil Izrael Rusy, kteří však vinu obratem odmítli. Podle ruského velvyslance jsou takové zprávy vymyšlené a nemohou být brány vážně.

Izrael totiž přesně neví, zda rušení nezpůsobuje některá z lodí ve Středozemním moři, vojenská základna v Sýrii, či někdo přímo v Izraeli.  Jedna z teorií říká, že rušení způsobuje ruská letecká základna Hmímím v severozápadní Sýrii a to neúmyslně při vysílá signálu pro vlastní jednotky.

Letecké úřady zkoumají také možnost, že by rušení pocházelo přímo z Izraele. Rušičky, které vyjdou na zhruba 450 tisíc korun a mají dosah až 500 kilometrů, se podle Izraele využívají v sousedním Libanonu. Kvůli tamnímu hornatému terénu je ovšem nepravděpodobné, že by byl signál rušen odsud.

Izraelské úřady starající se o kybernetickou bezpečnost země uvedly, že útoky jsou nebezpečné jednak tím, jak dlouho už narušují signál kolem letiště a také tím, na jak malém místě je piloti evidují.

 

Právě se děje

Další zprávy