Štědré Vánoce zaměstnanců automobilek. Po Škodě vyplatí tučné částky Iveco i Hyundai

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
10. 12. 2018 12:49
Po společnosti Škoda Auto vyplatí svým zaměstnancům zajímavé bonusy i vysokomýtský výrobce autobusů Iveco a nošovická automobilka Hyundai.
Továrna Iveco
Továrna Iveco | Foto: Iveco

Ekonomice se letos dařilo, a tak řada firem úspěšný rok promítne i do prosincové mzdy zaměstnanců. Třináctý plat hodlá vyplatit 56 procent společností, což je nejvíce za poslední roky. Zvláště štědré jsou automobilky. 

Výroba motorových vozidel v říjnu zaznamenala letošní druhý nejsilnější meziroční nárůst. Před pár dny se mimořádnou výplatou pochlubila Škoda Auto, nyní představuje bonusy i společnosti Iveco z Vysokého Mýta a nošovická automobilka Hyundai.

"Naši zaměstnanci pobírají mzdy, které jsou výrazně nad průměrem Česka (průměr ČR je nyní 31 516 korun, pozn. red.). Od dubna dokonce navýšené v průměru o 9 procent. Před Vánoci na své výplatní pásce ještě naleznou i pěknou odměnu, která je součástí benefitů sjednaných v kolektivní smlouvě," říká Klára Rylichová, marketingová manažerka společnosti.

Zaměstnanec, který ve firmě odpracoval celý rok, obdrží motivační bonus v průměrné výši 17 320 korun. Necelých čtrnáct set zaměstnanců z celkového počtu 3 700, se pochlubí dokonce odměnou ve výši 19 250 korun. Zaměstnanci, kteří do firmy nastoupili letos, dostanou odměnu přiměřeně nižší.

"Indikátory firma každoročně vyhodnocuje v průběhu roku a vyplácí v prosinci, aby ji mohli zaměstnanci využívat na předvánoční nákupy dárků pro své blízké. Zároveň však nepřijdou o odměnu za poslední měsíc v roce a 14. ledna 2019 obdrží při splnění podmínek ještě dalších 1 750 korun," doplňuje Klára Rylichová.

Dodává, že od 1. března 2019 výrobce autobusů z Vysokého Mýta mzdy zaměstnanců znovu navýší v průměru o 7,2 %. "Všechny benefity zůstanou zachovány. Máme jich celou řadu, například pět dní dovolené navíc, hrazení prvních třech dnů nemoci, příplatky za práci v odpolední směně, ozdravně-rekondiční program, příspěvek na penzijní připojištění, dvě šekové poukázky v hodnotách po 2 500 Kč, program seniority nebo nabízíme bezplatnou anonymní poradenskou službu v oblasti, právní, sociální a finanční pomoci."

Iveco Czech Republic navazuje na už 90letou tradici výroby autobusů ve Vysokém Mýtě. Firma, známá od roku 1948 pod jménem Karosa, se již ve druhé polovině čtyřicátých let minulého století orientovala převážně na výrobu autobusů, a je spojena s řadou legendárních vozidel.

Výroční bonus i navýšení mezd v Hyundai

Také v druhé největší automobilce v Česku, společnosti Hyundai Motor Manufacturing Czech, dostali zaměstnanci ve výplatě za listopad takzvaný výroční podnikový bonus, který činí minimálně 50 % měsíční mzdy navíc. Bonus se zvyšuje podle počtu odpracovaných let. 

Navíc podle tiskového mluvčí Petra Vaňka budou díky právě podepsané kolektivní smlouvě základní mzdy v příštím roce navýšeny o 9,1 % a v dalším roce o 8,8 %.

"Proporčně se navýší i všechny bonusy a příplatky, odvozené od základní mzdy. Průměrný hrubý příjem činí v letošním roce u dělnických profesí zhruba 38 500 korun a za celý závod 42 tisíc korun měsíčně. Pracovník v pozici Operátor 3, která je v závodě nejčastější, si tak v samotné základní mzdě v lednu 2020 oproti letošnímu prosinci polepší o 5100 korun měsíčně," vysvětluje Petr Vaněk. 

Nad rámec aktuálně platné kolektivní smlouvy bude v lednu vyplacen ještě mimořádný bonus k 10. výročí zahájení sériové výroby ve výši 100 % základní mzdy každého pracovníka.

Sto tisíc ve Škodě Auto

Mimořádnou vánoční odměnou ve výši 12 tisíc korun se mohou pochlubit i zaměstnanci největší české firmy: společnosti Škoda Auto. Částka, která se sama o sobě blíží české minimální mzdě, je však jen zlomek z toho, co letos zaměstnanci největší české automobilky v rámci vyjednaných benefitů dostanou. V průměru mzda vzrostla o 25 procent.

Kromě 12tisícové prémie obdrží zaměstnanci s prosincovou mzdou také druhou polovinu takzvaného zaručeného bonusu, který v minulosti prosadily odbory jako trvalý bonus pro zaměstnance bez ohledu na stav hospodaření firmy. Celkem tak většina zaměstnanců dostane před svátky mzdu okolo sto tisíc korun hrubého.

 

Právě se děje

Další zprávy