Italská firma, která nestihla opravit pražské hlavní nádraží, žaluje stát

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 7. 11. 2016 15:33
Společnost Grandi Stazioni chce po Správě železniční dopravní cesty kompenzaci za ukončení nájmu hlavního nádraží. Italská firma měla do roku 2013 budovu kompletně opravit, nestihla to ale ani v prodlouženém termínu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Praha – Italská společnost Grandi Stazioni podala žalobu na státní Správu železniční dopravní cesty (SŽDC) kvůli ukončení nájmu pražského hlavního nádraží. Firma chce po státu finanční kompenzaci, potvrdila České televizi mluvčí SŽDC Kateřina Šubová. Ta se pohybuje ve výši stovek milionů korun, dodala mluvčí bez bližších podrobností.

Ředitel italské společnosti Andrea Odoardi v rozhovoru pro server IHNED.cz hovořil o odškodnění ve výši zhruba jedné miliardy korun. Správa železniční dopravní cesty je podle svého šéfa Pavla Surého připravena firmě uhradit jen technické zhodnocení majetku po odpisech.

Italové uzavřeli smlouvu o nájmu areálu v roce 2003. Za to, že vydělají na pronájmu obchodních prostor na nádraží, se zavázali do deseti let budovu kompletně zrekonstruovat.

Přestože jim stát poté několikrát prodloužil termín pro splnění závazku, neskončila oprava ani do letošního října – zatím posledního dohodnutého termínu. Grandi Stazioni za třináct let od podpisu smluv opravila jen část historické budovy a odbavovací halu nádraží. Boční trakty a fasáda se rekonstrukce dosud nedočkaly.

Stát už proto smlouvu neprodloužil. Firma měla mít nádraží pronajaté na dalších 30 let, pokud by do letošního 16. října zvládla zrekonstruovat celý objekt.

Italská firma nyní zdůvodňuje zpoždění tím, že budova byla ve velmi špatném stavu, protože uplynulé desítky let se o ni státní dráhy nestaraly. Proč přesto smlouvu podepsala a zavázala se k opravám, ale zástupci firmy nevysvětlili. Odoardi připouští, že vliv měla také hospodářské krize. V průběhu nájmu se podle něj také objevily nové předpisy, které ovlivnily přípravu stavební dokumentace.

Italové už dříve uvedli, že budou požadovat 1,2 miliardy korun jako kompenzaci za rekonstrukci odbavovací haly a rovněž náhradu za ušlý zisk z dalších let provozu nádraží. Na dotaz ČTK dnes firma uvedla, že se ke kauze nebude vyjadřovat.

Grandi Stazioni do letošního června většinově vlastnily italské dráhy. Nově firmu vlastní francouzský investiční fond Antin a italská investorská skupina Borletti Group.

 

Právě se děje

Další zprávy